Jackie Kennedy közeli barátnője volt

Meghalt Bunny Mellon, "az utolsó amerikai arisztokrata"

Meghalt 103 évesen Rachel "Bunny" Mellon amerikai társasági hölgy, a művészetek, a divat, a lótenyésztés, a ritka műalkotásokról és könyvekről, valamint a kertészkedés iránti szenvedélyéről is ismert vagyonos pártolója, Jacqueline Kennedy közeli barátja, akit az utolsó igazi amerikai arisztokrataként emlegettek.

2014.03.20 20:08MTI
freedigitalphotos.net

A rákban szenvedő idős asszony szeretett virginiai birtokán hunyt el hétfőn ügyvédje, valamint unokája tájékoztatása szerint. Rachel Lowe Lambert Lloyd Mellon 1910-ben született, Bunnynak anyja nevezte el.

Nagyapja, Jordan W. Lambert alkotta meg a Listerine szájvizet, és apja, Gerard Lambert volt az, aki birodalommá alakította a Warner-Lambert nevű gyógyszeripari céget, amelyet a Pfizer 110 milliárd dollárért vásárolt fel 2000-ben.

Bunny Mellon 1932-ben ment férjhez először, Stacy Barcroft Lloyddal kötött házasságából két gyerek született. Második férje Paul Mellon ismert műgyűjtő és filantróp, korának leggazdagabb embere volt a világon.

A házaspár több mint ezer művet ajándékozott a washingtoni nemzeti galériának, köztük Cézanne, Degas és Van Gogh alkotásait. Az asszonynak páratlan gyűjteménye volt Mark Rothko munkáiból, amelyeket közvetlenül a művésztől vásárolt az 1950-es években.

Ezek egyike a Yellow Expanse című, amely a magánkézen lévő talán legjelentősebb Rothko-mű. Jacqueline Kennedyvel az 1950-es években kötött barátságot, amikor az akkor még szenátor John F. Kennedy felesége tőle kért tanácsot új otthona berendezéséhez Washingtonban.

Miután a politikust elnökké választották, a first lady Bunny Mellonhoz fordult segítségért a Fehér Ház felújításában is, és ő varázsolta újjá a híres Rózsakertet.

A dallasi merénylet után Mellont bízták meg, hogy válassza ki a virágokat az elnök arlingtoni állami temetésére. Később az ovális irodában Kennedyt követő Lyndon Johnson is őt kérte fel a Rózsakert újratervezésére.

Bunny Mellon alakította ki a Fehér Ház Kennedy-kertjét is. A hatvanas évek után teljesen visszavonult a nyilvánosságtól, noha a sajtó előszeretettel írt luxuséletéről: Balenciaga- és Givenchy-modellekből álló ruhatáráról, ingatlanairól Cape Codon, Nantucketben, New Yorkban, Párizsban és Antiguán.

Ideje javarészét 1600 hektáros virginiai birtokán töltötte, ahol királyokat, hírességeket és politikusokat látott vendégül, de ahonnan csak ritkán mozdult ki. A farmon még leszállópályát is építettek.

Élete utolsó éveire politikai botrány vetett árnyékot, kiderült ugyanis, hogy a John Edwards kampányának adott csaknem hatmillió dolláros támogatás egy részét a demokrata politikus szeretőjének elrejtésére használták fel.

Egyik utolsó - 2011-ben a Newsweeknek adott - interjújában azt mondta, sajnálja, hogy a botrány miatt reflektorfénybe került. Elmondta ugyanakkor, annak ellenére is aktív, hogy elvesztette látását.

"Nehéz vaknak és százévesnek lenni. De így is sok mindent csinálok. Nem tudok írni, de tudok diktálni és beszélgetni."

Végakaratát szerdán olvasták fel, ebből kiderült többek közt, hogy ritka és értékes ékszerei közül Jackie Kennedy lányára, az Egyesült Államok jelenlegi tokiói nagykövetére, Caroline Kennedyre is hagyott egy Schlumberger-féle aranynyakláncot gyöngyökkel.

Hagyatéka kiemelkedő részét képezik azok a kertműveléssel kapcsolatos ritka könyvek is, amelyeket tudósok kutattak a világ minden tájáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.