2011-ben hunyt el a Kossuth-díjas építész

Makovecz Imre életműve a Pesti Vigadóban

Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) örökös tiszteletbeli elnöke életművéből nyílik válogatott kiállítás vasárnap a felújított Pesti Vigadóban.

2014.03.13 10:22MTI
freedigitalphotos.net

A szeptember 21-ig látogatható Makovecz - …összekötni az eget és a földet című tárlat válogatást ad Makovecz Imre legfontosabb munkáiból, írásaiból, terveiből és házaiból, mivel az életmű feldolgozása, rendszerezése még folyik - hangsúlyozta Csernyus Lőrinc építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI-nek.

Mint mondta, a kiállítás címe idézet Makovecz Imrétől, aki azt írta, hogy az építész igazi feladata az eget és a földet összekötni. A tárlaton egyebek mellett az építész munkáit, merített papirosra készített rajzait és grafikáit, valamint fotókat és dokumentumokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Vigadó V. és VI. emeletén három teremben.

A VI. emeleten állítják fel az eddig meg nem valósult felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templom 3,5 méteres modelljét, mellette két, gipszből készített angyalfigurával.

Emellett számítógépes rajzokkal, papírmodellekkel mutatják be a templom jelenlegi állapotát és alakulását, mivel Makovecz Imre ezt a vázlattervet nem fejezte be, itt hagyta ránk - mondta el Csernyus Lőrinc, hozzátéve: az V. emeleten három kisebb makettet - a paksi katolikus templomot, a visegrádi Erdei Művelődési Házat és a sevillai világkiállítás magyar nemzeti pavilonjának kicsinyített mását - is láthatja a közönség.

Makovecz Imre megépült és tervezett épületeinek fotóit a tárlat 60 tablón ismerteti, az üvegtárlókban az építész skiccrajzait, fényképeket és személyes munkaeszközöket állítottak ki, a falmatricákon pedig Makovecz saját kézzel írt idézetei olvashatók.

Az érdeklődők emellett három filmet tekinthetnek meg: Osskó Judit építész-szerkesztő 25 perces összeállítását, Dárday István 3 perces animációját a krisztinavárosi templomról és a Szerelmes földrajz című sorozat vele készült epizódját.

A kiállításra háromnyelvű - magyar, angol, német - katalógust ad ki az MMA. A kiadványban olvashatók Makovecz Imre elvei az organikus építészetről, csoportosítva megtalálhatók templomai, közösségi épületei és a Bartók Béla színpadi műveihez tervezett díszletei is.

Az MMA célja, hogy a Balassi Intézeten keresztül európai városokban is bemutassa a tárlatot - hangsúlyozta Csernyus Lőrinc, hozzátéve: a kiállítás ideje alatt több szakmai konferenciát tartanak meghívott előadókkal. Makovecz Imre egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte.

A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának megtervezésére 1990-ben kapott megbízást. Az 1992 áprilisában megnyílt világkiállításon az általa tervezett és kivitelezett épület nagy nemzetközi sikert aratott, ennek elismeréseként 1992. június 5-én megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést.

Alkotásai közé tartozik egyebek mellett a budapesti mezőgazdasági kiállítás épülete, a lakiteleki kilátó, a szentendrei szolgáltató ház, és a paksi katolikus templom.

Munkásságát 1969-ben Ybl Miklós-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség-díjjal, 1997-ben a Francia Építészeti Akadémia aranyérmével tüntették ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.