"Igazi kincs"

Philip Seymour Hoffmant gyászolja egész Hollywood

Hollywood Philip Seymour Hoffmant gyászolja: Jim Carrey "érzékeny, szép lélekként", Kevin Spacey "páratlanul tehetséges színészként", Jeff Bridges "igazi kincsként" méltatta a 46 esztendős korában váratlanul elhunyt Oscar-díjas művészt.

2014.02.03 17:16MTI
Wikipédia

Hoffmant vasárnap holtan találták Greenwich Village-i lakásában, rendőrségi források szerint valószínűleg kábítószer-túladagolás okozta halálát. A színész-rendező a közelmúltban fejezte be Az éhezők viadala két részre bontott A kiválasztott című epizódjának forgatását, amelyben az egyik fontos szerepet alakította és rendezőként nekilátott az Ezekiel Moss című misztikus filmdráma elkészítésének.

"Szavakkal nem lehet leírni azt a hatalmas veszteséget, amelyet most érzünk. Philip csodálatos ember volt, kivételes tehetség, összetört a szívünk" - fogalmazott Az éhezők viadalának teljes stábja közleményben. "Drága Philip, egy szép lélek. Túl sok volt a zaj számára, aki a legérzékenyebb volt közöttünk" - írta Twitter üzenetében Jim Carrey.

"Tragédia egy olyan páratlanul tehetséges színész elvesztése, amilyen Philip Seymour Hoffman. Elmondhatatlan veszteség a film, a színház és mindannyiunk számára, akik ismertük őt" - osztotta meg a Twitteren Kevin Spacey.

"Nemzedéke egyik legnagyszerűbb színésze és édes, mulatságos, szerény ember volt" - jegyezte mikroblogjára Ricky Gervais. Anton Corbijn filmrendező, akinek A Most Wanted Man című alkotása januárban debütált a Sundance Filmfesztiválon Hoffmannal a főszerepben, közleményében a legtehetségesebb színésznek nevezte, akivel valaha dolgozhatott és aki egyúttal hihetetlenül inspiráló egyéniség volt, emellett pedig támogató barát.

"Élvezetes volt vele együtt játszani A nagy Lebowskiban. Olyan nagyszerű fickó volt és annyira átkozottul tehetséges, egy igazi kincs" - írta Facebook oldalán Jeff Bridges.

"Philip nagyon jelentős színész volt és elfoglalta a helyét a valóban kiváló színészek között. Nagy kár érte. Ki tudja mire lett volna még képes? De ránk maradt munkásságának hagyatéka, ami magáért beszél. New York a színházban talált rá először, a többiek pedig a filmvásznon élvezhették tehetségét. Szomorúak vagyunk, hogy elment" - nyilatkozta Kevin Costner az AP hírügynökségnek.

James Franco ugyancsak Twitter-üzenetben búcsúzott Hoffmantól: "a legjobbak közül is a legjobb volt, elképzelhetetlennek tűnik, hogy távozott".

"A veszteség valódi és személyes, amikor a tehetség ilyen szokatlanul nagy. Valahányszor megjelent a színen, az ember agya magasabbra szintre került" - írta mikroblogján James L. Brooks író, producer.

Mike Nichols, aki a filmvásznon a Charlie Wilson háborújában, a színpadon pedig Az ügynök halálában rendezte Hoffmant, úgy nyilatkozott: "erre nincsenek szavak. Túl nagyszerű volt és mi túlságosan össze vagyunk törve".

Hoffman az évek során őszintén beszélt arról, hogy a múltban meg kellett küzdenie drogfüggőségével. Tavaly néhány interjúban elismerte, hogy 23 évi józanság után ismét a szerekhez nyúlt és meggyűlt a baja a heroinnal, ezért kezeltetnie is kellett magát. Philip Seymour Hoffman 1967-ben született a New York-i Fairportban.

Sportoló akart lenni, de egy nyaksérülés miatt erről le kellett tennie. 12 évesen egy helyi előadásban Arthur Miller Édes fiaim című darabjában játszott, kamaszként már a színpadra készült és a New York-i Egyetemen is drámát tanult.

Színházban és filmen is egyaránt emlékezetes alakításokat nyújtott, a Broadwayn Willy Lomant játszotta Az ügynök halálában, Jamie-t a Hosszú út az éjszakába című darabban és a főszerepet a Valódi vadnyugat című Sam Shepard-színműben. Ezekért az alakításaiért Tony-díjra jelölték.

A film világában az áttörést a Boogie Nights hozta meg számára, később még több produkcióban forgatott a film rendezőjével, Paul Thomas Andersonnal. Vígjátéki szerepeket játszott a Derült égből Pollyban és A nagy Lebowskiban, legfontosabb munkái közé tartozik A csodálatos Mr. Ripley, a Hideghegy vagy a Capote, amelynek főszerepéért Oscar-díjat kapott 2006-ban.

Az amerikai filmakadémia még háromszor nevezte díjára: 2008-ban a Charlie Wilson háborúja, 2009-ben a Kétely és 2013-ban A mester című filmért. Hoffman 15 éve élt együtt élettársával, Mimi O'Donnell-lel, három gyermekük született.

"Le vagyunk sújtva szeretett Philünk elvesztése miatt és nagyra értékeljük a mindenhonnan felénk áradó szeretetet és támogatást" - köszönte meg a család közleményben a művészvilág és a rajongók együttérzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.