Huguette Clark

A "remete örökösnő" hagyatéka: Monet és Renoir műveit árverezik el

A kollekciót a multimilliomos Clark öröksége körüli jogi hercehurca lezárultával bocsátják árverésre május 6-án. A gyűjtemény néhány darabját még a visszahúzódó örökösnő apja, William Andrews Clark iparmágnás és szenátor vásárolta.

2014.02.03 04:30MTI

Claude Monet és Pierre-August Renoir egy-egy fontos műve is kalapács alá kerül annak a négyszáz darabos gyűjteménynek a részeként Christie's New York-i aukcióján, amely a 104 évesen 2011-ben elhunyt "remete örökösnő", Huguette Clark hagyatékából származik.

A kollekciót a multimilliomos Clark öröksége körüli jogi hercehurca lezárultával bocsátják árverésre május 6-án. A gyűjtemény néhány darabját még a visszahúzódó örökösnő apja, William Andrews Clark iparmágnás és szenátor vásárolta.

Monet-tól a Vízililiomok egy kései, a Christie's által 25-35 millió dollárra taksált darabjára licitálhatnak az érdeklődők. Az 1907-ben Giverny-ben készült festményt 1926 óta nem láthatta a nagyközönség. Az árverés kiemelkedő tételének ígérkezik Renoir Fiatal nők tollasoznak című festménye is, amelynek értékét előzetesen 10-15 millió dollárra becsülte a ház.

Huguette Clark gyűjteményét két részben árverezik el, a második aukciót június 18-án tartják. Akkor többek közt egy Stradivari-hegedűre, az amerikai történelem aranykoraként emlegetett időszakból (19. század vége, 19. század eleje) származó bútorokra, könyvritkaságokra és további festményekre lehet majd licitálni.

A teljes kollekció értéke meghaladja az 50 millió dollárt.

Mielőtt elárvereznék őket, a kiemelkedő darabokat Londonban, Hongkongban, Tokióban és New Yorkban is bemutatják.

Huguette Clark volt az utolsó életben maradt utóda William Clarknak, aki egy fakunyhóban született Pennsylvaniában, majd korának egyik leggazdagabb embere lett: vasútépítésből és rézbányászatból szerezte vagyonát. Az ő nevét viseli a Nevada állambeli Clark megye és ő alapította Las Vegast.

Lánya, az egykori társasági hölgy már fiatalon visszavonult a nyilvánosságtól, gyakorlatilag 80 éven át élt a világtól elvonultan. 1928-ban házasságot kötött egy fiatal ügyvéddel, akitől 1930-ban el is vált. Ettől kezdve semmilyen nyilvános helyen nem mutatkozott, évtizedekig a dollármilliókat érő francia babagyűjteménye társaságában élt egy New York-i luxuslakásban. Volt két másik apartmanja Manhattanben, az Ötödik sugárúton is, valamint pazar ingatlanjai a kaliforniai Santa Barbarában, illetve a connecticuti New Canaanben, életének utolsó 20 évét azonban önszántából mégis egy kórházban élte le.

Közeli rokonai nem voltak, 300 millió dolláros vagyonának sorsa sokáig nyitott kérdés maradt. Kilencvennyolc évesen hat hét különbséggel két végrendeletet írt, az egyikben csaknem mindenét mintegy 20 távoli rokonra hagyta, a másikban aztán kizárta őket a hagyatékból.

A vagyonról tavaly szeptemberben született döntés jórészt különböző művészeti intézményeknek és a távoli rokonoknak kedvezett.

A két aukció bevétele egyelőre a szétosztásra kerülő hagyatékot gyarapítja majd.

Huguette Clark néhány ingatlanát és vagyontárgyainak egy részét már elárverezték. 2012-ben a Christie's az örökösnő 17 ékszerét értékesítette, többek közt egy ritka kilenckarátos rózsaszín gyémántgyűrűt. Az az aukció 21 millió dolláros bevétellel zárult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.