Tizenkét évig küzdött a rákkal

Meghalt Tom Sherak, az amerikai filmakadémia korábbi elnöke

Hosszan tartó betegség után kedden elhunyt Tom Sherak, az amerikai filmakadémia korábbi elnöke.

2014.01.29 10:04MTI
freedigitalphotos.net

Sherak 12 évig küzdött prosztatarákkal, családja körében, a kaliforniai Calabasasban lévő otthonában halt meg.

"Tom az életünk igazi hőse, csillaga van a járdán és szárnyai a repüléshez" - fogalmazott családja a közleményében arra utalva, hogy Sherak pár órával halála előtt kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, de már túl beteg volt ahhoz, hogy a ceremónián részt vehessen.

A 68 esztendősen távozott filmes szakember 2009 és 2012 között, a maximális három terminuson keresztül vezette az amerikai Mozgókép-művészeti és -tudományi Akadémiát (AMPAS). Sherak azt megelőzően 17 évet töltött el a 20th Century Foxnál, ahonnan végül a a stúdió amerikai filmcsoportjának elnökeként távozott.

Pályafutása során két további filmvállalatnál, a Revolution Studiosnál és a Paramount Picturesnél is vezető tisztséget töltött be. Sherak olyan kasszasikerek megszületésén dolgozott, mint a Titanic, a Drágán add az életed, A függetlenség napja vagy a Star Wars: I. rész - Baljós árnyak. Tavaly ősszel azzal bízták meg, hogy segítsen visszacsábítani Los Angelesbe a városon kívül kedvezőbb lehetőségeket kereső produkciókat.

A "filmcári" kinevezéssel jelképes, egydolláros fizetés járt, de Sherak tréfásan azzal ütötte el a kérdést: új posztjával visszaadhat valamit a városnak, ahol filmes pályafutása nagy részét töltötte.

Ő hozta tető alá a szerződést az amerikai filmakadémia 2017-ben megnyíló múzeumának megvalósításáról a Los Angeles megyei Képzőművészeti Múzeummal. Sherak a változás híve volt: elnöksége alatt módosították a filmakadémia szabályzatát, ami lehetővé tette, hogy a legjobb film kategóriába öt helyett akár tíz alkotás is jelölhető legyen.

Fontos szerepet játszott a filmakadémia tagságának fiatalításában és testület színesebbé tételében. Nevéhez fűződik az elektronikus szavazás bevezetése a filmakadémia Oscar-díjaira, ami az Amerikán kívül élő tagok számára is megkönnyíti a voksolásban való részvételt.

"A több mint harminc év alatt, amióta ismertem Tomot, a filmipar, a filmakadémia, a családja és a barátai iránti szenvedélyes elkötelezettsége sohasem változott. Tényleg kimagasló egyéniség volt, nagyon fog hiányozni" - méltatta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia jelenlegi elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.