1541-ben született a világhírű festő

El Greco halálának 400. évfordulójára emlékezik Spanyolország

Különleges kiállításokkal, koncertekkel és egyéb rendezvényekkel emlékezik meg 2014-ben El Grecóról (1541-1614), a 400 éve elhunyt világhírű festőről választott hazája, Spanyolország.

2014.01.19 02:30MTI
Wikipédia

A jubileumi programsorozat középpontjában Toledo áll. A Domenikosz Theotokopulosz néven Krétán született, majd El Greco (a görög) művésznéven ismertté vált festőművész élete nagy részét, összesen 37 évet töltött Toledóban, ahol elkészítette többek között a Laokoón, illetve Az ötödik pecsét feltörése című alkotását.

Az emlékév hivatalosan szombaton veszi kezdetét Llorenc Barber valenciai zenész különleges harangkoncertjével.

A közép-spanyolországi város több múzeuma, temploma és kolostora csábítja programjával a művészetkedvelőket 2014-ben. A város korábbi zsidónegyedében álló El Greco Múzeum kiállítja többek között a Szent Péter könnyei és a Toledo látképe című alkotásokat.

Nem messze tőle a Santo Tome templomban egyik legismertebb művét, az Orgaz gróf temetése című festményt láthatják az érdeklődők. A Santo Domingo el Antiguo kolostorban pedig megtekinthető a sírbolt is, amelyben El Grecót örök nyugalomra helyezték.

A toledói emlékév kiemelkedő eseménye a márciustól júniusig tartó A toledói El Greco című kiállítás a Santa Cruz Múzeumban. A tárlat erejéig az intézmény a tulajdonában lévő alkotások mellett számos különleges képet kap kölcsön neves múzeumoktól, mint például a New York-i Metropolitan Múzeum, a párizsi Louvre vagy a londoni National Gallery.

"Összesen nyolcvan ismert El Greco-alkotást mutatunk be" - mondta el Fernando Marías, a kiállítás kurátora. Toledo mellett Madridban is több programmal emlékeznek meg El Grecóról. A mester által gyakorolt hatást az El Greco és a modern festészet című kiállítás mutatja be június 24-től október 5-ig a Prado Múzeumban.

El Greco 25 képével együtt hetven modern festő műve is látható lesz. Picasso, Manet, Cézanne, Kokoschka, Beckmann és Bacon művei is szerepelnek a tárlaton. A Pradóban márciustól júniusig a festő személyes könyvtárában talált könyveket is kiállítják.

Az intézményben szeptembertől decemberig lesz látható az El Greco: Művészet és munka című tárlat, amelyen a festő 75 legjelentősebb művét mutatják be. El Greco halála után feledésbe merült életműve, amelyet az elnyújtott alakok tettek jellegzetessé.

"Három évszázad alatt teljes ismeretlenség fedte, mintha soha nem is létezett volna" - hangsúlyozta Gregorio Maranon, az El Greco Alapítvány elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a 19. század végén maroknyi értelmiségi "támasztotta fel" a festő emlékét. "Az elmúlt száz év alatt meglepő jelenség tanúi voltunk".

El Greco a 20. század festészetének egyik legnagyobb mestere lett. Az impresszionistáktól Picassón át Jackson Pollockig valamennyien merítettek az életművéből - jelentette ki Maranon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.