Oscar

Oscar-jelölés: a nagy vesztes, az extra tejszínhabos fagyi és a napfelkelte

David O. Russell Amerikai botrány és Alfonso Cuarón Gravitáció című alkotása kapta idén a legtöbb, tíz-tíz jelölést az amerikai filmakadémia Oscar-díjaira. A jelöltek Twitter-üzenetekben fejezték ki örömüket, a kimaradottak csalódottságuknak adtak hangot.

2014.01.16 21:06MTI

Ez egy bámulatos versengés, és kemény munkánkat mi sem bizonyítja jobban, mint a kilenc jelölés az akadémiától - hangoztatta Steve McQueen brit rendező, aki a 12 év rabszolgaság című film alapjául szolgáló történetet Solomon Northup hegedűművészről kiásta az ismeretlenségből. 17 - ezt a számot írta igen magvas Twitter-üzenetében Megan Ellison 27 éves producer, akinek Annapurna Pictures nevű cége a legjobb film kategóriában jelölt két amerikai filmet, az Amerikai botrányt és A nőt gyártotta, csak úgy, mint Vong Kar-vaj A nagymester című alkotását.

A cég filmjei összesen 17 Oscar-jelölést zsebeltek be. Az Amerikai botrányban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő kategóriában jelölt Amy Adams azt írta: "gratulálok az Amerikai botrány és A nő szereplő- és alkotógárdájának, ez az a két film, amelyre rendkívül büszke vagyok, hogy részese lehettem". "Itthon vagyok Malibuban, teázom és a napfelkeltét figyelem... Milyen nagyszerű ébresztőóra és hír ahhoz, hogy felébredjek ezen a reggelen" - írta Matthew McConaughey, akit a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelöltek a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért.

Azt hiszem, kapok majd fagylaltot tejszínhabbal, cukrozott gyümölccsel és sziruppal, olyat, amilyet a repülőgépen adnak. Általában ott kihagyom, de úgy gondolom, hogy most egy extra tejszínhabos fagylaltot kapok, lehet, hogy csokisziruppal. Valójában most szárnyalok..." - írta Terence Winter, A Wall Street farkasa című film Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírója. Csalódottságának adott hangot Michael De Luca, a nagy sikerű Phillips kapitány című film producere. "Idén nagyon zsúfolt volt a mezőny. Nagyon jó mozik születtek. Együtt érzek Tommal, aki oly régóta mindenben oly csodálatos alakítást nyújt" - mondta Tom Hanksre, a címszereplőre utalva.

Megfigyelők szerint Tom Hanks egyike a "nagy veszteseknek" a jelölésért folyt harcban. Az amerikai filmakadémia, amelynek tagjai körében nagyon népszerű, korábban öt alkalommal jelölte őt, és a Forrest Gumpban, valamint a Philadelphiában nyújtott alakításáért oda is ítélte neki az Oscar-díjat. A másik nagy vesztesnek a veterán Robert Redfordot tartják, sokan várták, hogy a Minden odavan című filmben nyújtott alakításáért jelölést kap a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

A filmek közül a Coen testvérek Inside Llewyn Davis című alkotását tartják nagy vesztesnek, amely idén három-három Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott a kritikusoktól, de most be kellett érnie két jelöléssel. A Disneyt is az utóbbiak közé sorolják, a Mary Poppins történetét feldolgozó Banks úr megmentése című filmjét nem jelölték sem a legjobb film kategóriában, sem női főszereplőjét, Emma Thompsont a legjobb női főszereplő kategóriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.