98 éves volt

Elhunyt Christl Schönfeldt, a bécsi operabál "anyja"

Elhunyt Christl Schönfeldt, a bécsi operabál "anyja", akit életének 98 évében bécsi lakásában ért a halál. Az idős asszony még december 30-án halt meg, szűk családi körben már el is temették.

2014.01.07 18:56MTI

"Christl Schönfeldt igen sokat tett azért, hogy a bécsi operabál az egyik legrangosabb osztrák társadalmi eseménnyé váljon" - méltatta az elhunytat Desiree Treichl-Stürgkh, a bál jelenlegi szervezője.

Mielőtt 1955-ben Karl Böhmnek, a Bécsi Állami Operaház igazgatójának munkatársa lett volna, Schönfeldt a Bécsi Egyetemen angolt, filológiát és zenetudományokat tanult, majd a háború után több rádióadónál dolgozott. Operaházi feladatai közé tartozott a háború után helyreállított épület első báljának megszervezése 1956-ban.

"A rettenetes évek után ez volt az első igazi, nagy ünnep. Euforikus hangulatban voltunk mindannyian: a bál tündöklő, felemelő, már a első alkalommal világra szóló esemény lett" - idézte fel emlékeit egy alkalommal Christl Schönfeldt az APA osztrák hírügynökségnek.

Az operabálok nagyasszonya a legjelentősebbnek az 1979-es bált tartotta, amelyet a spanyol királyi pár nyitott meg. Schönfeldt még 2012-ben, 97 évesen is részt vett az eseményen. Visszavonulása után az operabálok külföldi meghonosításán dolgozott.

Megszervezte az 1982-es és 1983-as frankfurti operabált, 1986-ban pedig Zubin Mehta karmester kérte fel, segítsen neki a New York-i filharmonikusok bálját előkészíteni. Christl Schönfeldt érdemeit több osztrák állami kitüntetéssel is elismerték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.