Gyász

Meghalt Kinde Annamária nagyváradi költő, újságíró

Vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Kinde Annamária nagyváradi költő, újságíró, szerkesztő.

2014.01.05 17:59MTI
irodalmijelen.hu

Kinde Annamária 1956. június 10-én született Nagyváradon. Kilenc önálló verseskötete, és egy versfordítás-kötete jelent meg.

A Brassói Egyetemen szerzett erdőmérnöki diplomát. 1990-ben a Majomsziget című ifjúsági lap főszerkesztője, majd 1992 és 1996 között az Erdélyi Napló munkatársa volt. 1996 és 2002 között a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium igazgatójaként, 2002-ben a Nyugati Jelen aradi napilap főszerkesztőjeként, 2003-tól az Erdélyi Riport szerkesztőjeként dolgozott. 2006-tól a Várad című irodalmi heti folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedett.

Kinde Annamária 15 éves kora óta írt verseket, majd dalszövegeket, első verseskötete, A hiúzok természetéről azonban csak 1997-ben jelent meg. A marosvásárhelyi Látó folyóirat 2001-ben nívódíjjal jutalmazta vers kategóriában, 2007-ben Nagyvárad város kiválósági oklevelét, 2011-ben pedig a Romániai Írók Szövetségének a különdíját kapta.

"Olykor maga a jövendő üzen a versekben. Néha ez is meglehetősen félelmetes lehet. A költő eljut ezeknek az igazságoknak a megismeréséhez. Onnan kezdve az ő felelőssége mindaz, ami az ő verseiben megírtakból válhat valósággá" - vallotta a Szépírók Társasága honlapján közölt vallomásában.

Kinde Annamária temetéséről később intézkednek - közölte az Erdélyi Riport hetilap szerkesztősége.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.