Találkozik a tudomány és a fantasztikum

Mi igaz a Star Wars-ból?

Tényleg meg lehetett-e volna menteni Luke Skywalkert egy tauntaunba bugyolálva a Hoth bolygón vagy el lehetne-e "gáncsolni" egy lépegetőt pusztán erős drótokkal?

2014.01.04 10:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Állítólag van igazság a Csillagok Háborújában

Az itthon Állítólag címmel futó amerikai Mythbusters sorozat a tudomány és a szórakoztatás határán egyensúlyoz. Nem véletlenül tett szert nagy népszerűségre Jamie Hyneman és Adam Savage, a műsor két házigazdája: úgy vizsgáltak meg népszerű elméleteket, városi legendákat, hogy azokat könnyen fogyasztható, humoros körítéssel látták el. Rengeteg emlékezetes húzásuk közül említést érdemel a pingponglabdákkal felszínre hozott elsüllyed hajó, a fagyott csirke kilövésére képes ágyú vagy a disznótetem, amit hónapokra bezártak, hogy kipróbálják, el lehet-e adni egy olyan kocsit, amiben emberi tetemek voltak. Némi takarítás (és rengeteg bűz) után kiderült: igen.

Nincs olyan ember a Földön, aki már látott filmet és ne ismerné a Csillagok Háborúja (dupla) trilógiát. Ezúttal ezt a mondakört kapargatja meg a duó, azt keresve, hogy vajon túlélhette-e volna Luke Skywalker a fagyott Hoth bolyón azt az éjszakát, amit egy döglött tauntaunban kellett töltenie, barátja, Han Solo jóvoltából. De megpróbálnak utánajárni annak is, hogy ha tényleg létezett volna az első Halálcsillag, akkor onnan ki tudták-e volna menekíteni Leia hercegnőt.

Természetesen az Egyesült Államokban ma adásba kerülő epizód rengeteg előkészületet igényelt. Amikor a csapat bejelentette, min is dolgozik, rengeteg kéréssel, kérdéssel árasztották el őket az amerikai rajongók. Mind közül a legnagyobb érdeklődést a működő fénykard dilemmája kapta, ám a jedi-fegyver kipróbálását annak túlságosan halálos mivolta miatt elvetette a két, filmtrükkökben járatos szakember.

Ettől függetlenül nem fog csalódni, aki kedveli az Állítólag műsorát és a sci-fit, ígéri a Discovery Channel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.