A Magyar Állami Operaház köszöntötte

Zenei útravaló 2014 első fővárosi újszülöttjének

Az év első fővárosi újszülöttjét köszöntötte a Magyar Állami Operaház nevében Ókovács Szilveszter főigazgató, aki A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban szerdán adta át az Útravaló című CD-t a 0 óra 16 perckor született kisfiú, Fiala Milán Dániel szüleinek.

2014.01.01 13:45MTI

Az Operaház először 2013. január elsején gyarapította a babacsomagot az Útravaló című CD-vel. A felvételből mindkét alkalommal 100 ezer példány készült, és az év során minden magyarországi és a határon túli magyar családokban világra jött gyermek megkapta, illetve megkapja a lemezt. "2013-ra a legszebb operák, balettzenék részleteiből válogattunk.

Úgy gondoltam, hogy 2014-re a 160 éve alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának felvételeiből nyújtunk át egy csokrot.

Az együttesben a dalszínház muzsikusai játszanak, a darabok vékonyabb-vastagabb szállal kötődnek az opera műfajához is" - mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti, a CD is ezt a törekvést támasztja alá.

A koncertfelvételekről Mozart Varázsfuvolájának nyitánya, Brahms I. Magyar tánca Christoph Eschenbach, A diótörő virágkeringője pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya, Pinchas Steinberg vezényletével csendül fel.

A rózsalovag szvitet a tehetséges fiatal Juraj Valcuha irányításával adják elő - emelte ki a főigazgató. "Nem mindegyik kifejezetten baba darab, de a szülőkhöz is akartunk szólni. És némelyik tétel egy csecsemő számára is kedves lehet, a mi első gyerekünket például Schubert Pisztráng ötösére ringattuk, az se annyira könnyű zene, mégis +bejött+ neki.

A lemezen van egy hely ahová beragasztható a gyerek képe, így szép emlék marad" - tette hozzá. A lemezre került még Chopin cisz-moll noktürnje, ezt Tzimon Barto játssza, megszólal Liszt Szerelmi álmok című darabjának átirata Jurij Szimonov, Sibelius Valse Tristje Leif Segerstam pálcája alatt.

A XVII. Magyar táncot Győriványi Ráth György dirigálja. Az Egmont nyitányt Kovács János vezetésével játssza az együttes. Bach d-moll partitájából Kelemen Barnabás hegedül. Felesége, Kokas Katalin hegedűművész, Hanna és Gáspár mamája írta a CD ajánlását.

"Úgy gondolom - és ez azóta sem változott -, hogy az emberiség sorsának alakulása elsősorban az édesanyákon múlik" - hangsúlyozta, hozzátéve: "...van valami, amelyben megingathatatlanul hiszek: a művészet erejében. A több száz éves európai, klasszikus zenei kultúra hagyományában. Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva..." - fogalmazott Kokas Katalin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.