Velencei építészeti biennálé

Jakab Csaba és Márton László Attila pályaműve képviseli Magyarországot a biennálén

Rekordszámú, húsz pályamű érkezett a 2014. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására kiírt pályázatra.

2013.12.30 20:02MTI
Fotó: velencebiennale.com

Jakab Csaba és Márton László Attila az Építés című pályaműve képviselheti Magyarországot a jövő évi velencei építészeti biennálén - közölte hétfőn a magyar részvételért felelős nemzeti biztos az MTI-vel. Gulyás Gábor tájékoztatása szerint rekordszámú, húsz pályamű érkezett a 2014. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására kiírt pályázatra.

A nemzeti biztos - a nyolcfős bíráló bizottság konszenzusos javaslata alapján - hétfőn Jakab Csabát és Márton László Attilát kérte fel arra, hogy 2014-ben a velencei magyar pavilonban megvalósítsák az Építés - Az építés folyamata, ember- és közösségformáló ereje, hatása az épített környezetre című pályaművüket. A bíráló bizottság indoklása szerint az Építés című projektterv szerves folytatása a velencei magyar pavilon előző két építészeti kiállításának: 2010-ben a tervezés, 2012-ben a modellezés volt a tárlat témája.

A 2014-ben tervezett kiállítás szándéka szerint az építés folyamatát, annak ember- és közösségformáló erejét mutatja be. A zsűri nagyra értékelte, hogy ehhez a pályázók az úgynevezett Kárpát-medencei modellt választották, amelynek szélesebb körű, nemzetközi megismertetése különösképpen indokolt - olvasható a pályázati eredmény indoklásában. A tervezett kiállítás alapja az 1981-ben indult Visegrádi építésztáborok története, melyekhez több építészgeneráció tevékenysége is szervesen kapcsolódik.

De helyet kap a tárlaton - mások mellett - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) építőtábor, a Sztánai Műhely (Kertészeti Egyetem), a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Össztűz-projektje is.

Az egyik teremben Kunkovács László Ősépítmények című fotómunkáiból is látható lesz válogatás, az építőkalákák pedig nemcsak fotókon, filmeken jelennek meg, hanem a látogatókat bevonó alkalmi csoportként. A kiállítás ideje alatt zajló velencei kétkezi építkezés terveit - a két évvel ezelőtti biennálés projekt szereplőihez hasonlóan - pályázaton választják ki a kurátorok, a kalákában folyó építésbe pedig bármelyik látogató szabadon bekapcsolódhat. Mindez közelebb hozza egymáshoz az eltérő kultúrákból érkező, különböző szakmai ismeretekkel és tudással rendelkező embereket.

A bíráló bizottság munkájában Gulyás Gábor mellett Boros Géza művészettörténész, a szaktárca művészeti főosztályának helyettes vezetője, Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) építőművészeti tagozatának vezetője, Finta József Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja, Markó Balázs építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának intézetvezetője, Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Pásztor Erika Katalina építész, médiaművész, az Építészfórum megbízott főszerkesztője, valamint Sáros László György Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke vett részt.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora Rem Koolhaas lesz, a jövő évi biennálénak a holland építész a Fundamentals (Alapelemek) címet választotta. Koolhaas szándékai szerint a 40 ország részvételével meghirdetett kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

A magyar kiállítás előkészítéséhez, lebonyolításához és promóciójához szükséges anyagi forrást az előző évek gyakorlatához hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A kiírás szerint a kiállítás megépítésének és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet több 20 millió forintnál. A húsz pályázat megtekinthető a www.velenceibiennale.com oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.