Nagy sikerrel zárult az árverés

Kelendőek voltak Maurice Chevalier használati tárgyai

Nagy sikerrel zárult Párizsban egy árverés Maurice Chevalier használati tárgyaiból, amelyeket érintetlenül megőriztek utolsó otthonában a francia színész és énekes 1972-ben bekövetkezett halála óta.

2013.12.11 02:30MTI
MTI

A Drouot árverési ház által szervezetett aukción összesen 607 426 euróért (183 millió forintért) keltek el a maga korában a francia dal leghíresebb alakjának számító művész használati tárgyai - szalmakalapjai, zongorája, útlevele, sőt alsónadrágjai.

A hétfői árverés legjelentősebb tétele, 1950-ben készült platina Patek Philippe karórája 25 157 euróért (7,6 millió forint), utolsó gépkocsija, egy 1967-es Mercedes 250 S a nevére szóló forgalmi engedéllyel 13 725 euróért (4 millió forint) talált gazdára.

A híres, méretre készült, monogramos Momo szalmakalapok egyikéért 5146 eurót (1,5 millió forint) adtak. Az árverést a bíróság rendelte el, miután a színész utolsó társa és örököse, Odette Meslier májusban elhunyt. Fotók is kalapács alá kerültek az árverésen Maurice Chevalier-ről, aki egyike azon ritka francia színészeknek, akiknek saját csillagjuk van a hollywoodi Hírességek sétányán. Irving Penn-nek a színészről készült, szignált portréja 17 153 euróért (5 millió forint) kelt el.

Marcel Pagnol író kézzel írott levelét, amelyben szerepet kínál Chevalier-nek A kútásó lánya (La fille du puisatier) című filmben, 1830 eurós kikiáltási áron (550 ezer forint) ütötték le. A művész borotvakése és ecsete közel 1000 euróért (301 ezer forint), hódprémgalléros köntöse közel 700 euróért (210 ezer), az alsónadrágjai pedig darabonként 90 euróért (27 ezer) keltek el.

Odette Meslier néhány éve a párizsi régióban fekvő Marnes-la-Coquette településen lévő házat múzeummá akarta átalakítani. A terv, amelyhez nem volt kellő fedezet, végül meghiúsult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.