Fellélegzett

Susan Boyle Asperger-kórban szenved

Susan Boyle, skót énekesnő elmondta, hogy fellélegzett, amikor végre megtudta, hogy Asperger-kórban, az autizmus egy enyhébb formájában szenved.

2013.12.08 15:40MTI
www.theguardian.com

Boyle elmesélte, hogy egy éve vizsgálta meg egy szakorvos, és megállapította, hogy Asperger-szindrómája van, és átlagon felüli az IQ-ja.

A 52 esztendős énekesnőnek gyermekkorában tanulási nehézségei voltak, amit akkor azzal magyaráztak, hogy születésekor oxigénhiány miatt agykárosodást szenvedett. Az iskolai évek alatt azért is nehéz dolga volt, mert gyakran zaklatta a többi gyerek.

"Mindig tudtam, hogy helytelenül diagnosztizáltak. Most már világosan értem, hogy mi a baj, megkönnyebbültem és nyugodtabb vagyok magammal kapcsolatban" - nyilatkozott a lapnak.

Hozzátette: rengeteg frusztrációt okozott neki, hogy nehezen teremtett kapcsolatokat, és kommunikációs nehézségekkel is küzdött. "Ha az emberek egy kicsit türelmesebbek lennének, az sokat segítene" - mondta.

Boyle úgy fogalmazott: az Asperger egy állapot, amivel együtt kell élnie, dolgoznia, de ennek tudatában sokkal nyugodtabb. "Az emberek jobban megérthetik, ki is vagyok, és mi a magyarázata a viselkedésemnek" - fűzte hozzá.

Boyle akkor vált hatalmas szenzációvá, amikor 2009-ben a Britain's Got Talent tehetségkutató versenyben elénekelte A nyomorultak című musical I Dreamed a Dream című dalát. A szégyenlős egyénisége és szárnyaló hangja közötti kontraszt hamarosan hatalmas rajongótábort vonzott mellé. Világszerte 14 millió albuma kelt el, a közelmúltban jelent meg negyedik lemeze Home for Christmas címmel.

Jövő pénteken kerül a brit mozikba The Christmas Candle (Karácsonyi gyertya) című filmje, amelyben először láthatják a nézők színészi szerepben. A produkciót Max Lucado regénye nyomán forgatta John Stephenson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.