A Cartier legjobbjai

Csillagként ragyogó ékszerek Párizsban

Nagyszabású kiállításon mutatja be szerdától a párizsi Grand Palais a Cartier ékszerház legszebb műveit: luxustárgyakat és több mint hatszáz gyémánt ékszert, amelyeket egykor Elizabeth Talyor, Grace Kelly vagy épp Katalin cambridge-i hercegné viselt.

2013.12.04 10:23MTI
MTI, archív

A február 16-ig látható kiállítás vendégeit az elsötétített termekben csillagként ragyogó ékszerek fogadják, a szervezők szerint ez a francia műhelynek szentelt valaha volt legnagyobb tárlat.

A Cariter. Stílus és történelem című kiállítás fénypontjai közé tartozik az a több mint 800 apró gyémánttal kirakott diadém, amelyet Kate Middleton, azaz Katalin cambridge-i hercegné viselt esküvőjén 2011 áprilisában, amikor a Westminster-apátságban hozzáment Vilmos herceghez.

A fejdíszt egykor VI. György király ajándékozta lányának, Erzsébetnek - Nagy-Britannia jelenlegi uralkodójának - 18. születésnapjára. A királynőé az a 23,60 karátos rózsaszín gyémánt is, amelyet a ház brossba foglalva készített Erzsébet házasságkötésére.

A brit királyi család amúgy a Cartier hűséges ügyfelei közé tartozik, VII. Eduárd király mondta a házról 1902-ben, hogy a Cartier "a királyok ékszerésze és az ékszerészek királya". A tárlaton felsorakoztatott 639 alkotásból 539 az 1847-ben Louis-Francois Cartier által alapított ékszerház átfogó gyűjteményéből származik, a többi kölcsönbe érkezett a kiállításra uralkodóházaktól és múzeumoktól.

A látogatók a kezdetektől az 1970-es évekig készült darabokkal találkozhatnak, az ékszerek bemutatják a ház sokoldalú stílusát: a Marie-Antoinette által ihletett művektől kezdve az art déco jegyében készült ékszereken át az orosz, kínai és indiai jegyeket magukon viselő darabokig.

Utóbbit képviseli például Patiala maharadzsájának díszes, öt gyémántláncból álló impozáns nyakéke, amelyet Cartier 1928-ban alakított át modernebb stílusúra. Kiállították Grace Kelly gyémánt és smaragd eljegyzési gyűrűjét, valamint Maria Felix mexikói színésznő extravagáns ékszereit, köztük egy kígyó alakú nyakláncot 2473 gyémánttal és smaragddal.

Először látható együtt a híres rejtélyes órák közül tizennyolc, ami szintén jelzi a kiállítás exkluzivitását. A Cartier 1912-ben készítette az első rejtély-órát (pendule mystérieuse), akkoriban még egy évig tartott elkészíteni. Laurent Salome kurátor elmondta, a tárlatot fokozott biztonsági intézkedések közepette rendezik meg.

A Grand Palais ráadásul egy rendőrkapitányság mellett áll. A Cartier a világ első számú ékszerháza és a második számú órása, amely a francia luxus jelképe lett Amerikában és Ázsiában is. A cég tavaly négy-, idén becslések szerint ötmilliárd eurós eladást ért el. A háznak világszerte több mint háromszáz boltja van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.