Tíztagú előzsűri hallgatja végig a felvételeket

Mindenki az EU-nak akar énekelni

Több mint kétszáz dal érkezett a december 1-jei határidőre az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi magyar válogatóversenyére, A Dalra.

2013.12.03 13:55MTI

"A Dal című válogató showműsor az elmúlt három évben tényező lett Magyarországon, ma már a hazai könnyűzenei élet legfontosabb szereplői is úgy gondolják, nem szabad kimaradni belőle" - fogalmazott Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója azt emelte ki, hogy A Dal igazi közösségi üggyé vált.

Felidézte: harmadik éve dolgozik egy csapat azon, hogy élvezetes, korrekt műsorfolyamot kapjon a köztelevízió nézője. Kitért arra, hogy korábban hosszú éveken át nem lehetett tudni, ki és miért képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezen akartak változtatni, ami sikerült, hiszen az ország dalát 2011 óta a szakmai zsűri és a közönség együtt választja ki.

"A Dal legfontosabb küldetése, hogy teszünk azokért a tehetséges szerzőkért és előadókért, akik alkotnak és letesznek valamit az asztalra" - hangsúlyozta Rákay Philip.

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója azt emelte ki, hogy A Dal különleges szerepet tölt be az MTVA és az MTV életében egyaránt. "Ma már sokkal több, mint egy válogatóműsor, saját formátum, ami az elmúlt évek alatt igazi attrakcióvá nőtte ki magát, a saját gyermekünk, akként is kezeljük" - hangsúlyozta.

Az MTVA és az MTV Zrt. jövő szerdán ismerteti, melyik az a harminc dal, amely az elődöntőbe került. Egyelőre nem tudni, pontosan hány dalt neveztek a versenyre, mert a december 1-jei határidőig elküldött jelentkezések feldolgozása még most is tart. Az biztos, hogy több mint kétszáz szám került fel a listára.

Nyitrai Kata, A Dal 2014 című műsor főszerkesztője beszámolt arról, hogy az első élő televíziós adás, tehát az első elődöntő január 25-én, szombaton lesz, a második elődöntő február 1-jén, a harmadik 8-án. A két középdöntő időpontja február 15. szombat és 16., vasárnap, a finálét pedig február 22-én, szombaton tartják. Akkor dől el, ki képviseli Magyarországot a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában.

A Dal zsűrijében Rákay Philip, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, valamint két énekesnő, a munkában először résztvevő Kovács Kati és Rúzsa Magdi szerepel. Az idei magyar győztes, ByeAlex (Márta Alex), aki a malmői versenyen 10. lett, digitális kommentátorként dolgozik a műsornak. A tavalyi és idei zsűriben egyaránt szerepelt Rakonczai Viktor idén azért nem tag, mert dalszerzőként indul a versenyen.

ByeAlex elmondta: feladata az lesz, hogy az élő műsorok alatt a nézőkkel a netes felületen tartsa a kapcsolatot. Hozzátette: a felkérést valószínűleg annak köszönheti, hogy az elmúlt egy évben jó tapasztalatokat gyűjtött ezen a téren. "Lesznek riportok, videók, írások, érdekes információk" - tette hozzá.

Csiszár Jenő arról beszélt, hogy A Dal több, mint egy hat élő adásból álló szórakoztató műsor, mert ezek a számok mindig a következő tavasz és nyár legnagyobb slágerei lehetnek.

Rúzsa Magdi elmondta, hogy A Dal a már a pályán lévő zenészek számára is lehetőséget ad arra, hogy új dalaikkal megmutassák magukat.

Kovács Kati felidézte a hatvanas évek táncdalfesztiváljainak óriási hatását és arra hívta fel a figyelmet, hogy a popkultúrára ma Magyarországon széles rétegek kíváncsiak, és mindenki figyeli A Dalt is.

Mint elhangzott, A Dal műsorvezető párosa ismét Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor lesz, a backstage-ben pedig Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente fogja kérdezni az előadókat.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. Idén Malmőben a dán Emmelie de Forest győzött Only Teardrops című dalával, ByeAlex az előkelő 10. helyen végzett Kedvesem című számával.

A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.