Zarándokhely

Püspöki áldással adják át a vörsi betlehemet

Advent első vasárnapján Balás Béla kaposvári megyés püspök áldja meg és adja át a betlehemet a Somogy megyei, zarándokhellyé vált Vörsön, és nyitja meg a karácsonyi készületi időszakot.

2013.11.30 10:56MTI
MTI, archív

A templomban előadások kísérik az adventi vasárnapok ünnepi szentmiséit. Szombaton még az utolsó simításokat végzik a minden évben újraépített vörsi betlehemen.

A világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép az utóbbi években mintegy negyvenezer látogatót vonzott telente a somogyi faluba. Futó Péter, az alkotás megépítését 1988 óta irányító helyi művész szombaton az MTI-nek elmondta: minden korábbinál részletgazdagabb lesz idén a vörsi alkotás, amelyet 25-30 ember épített meg mintegy tíz nap alatt.

"Mindenki szeretetből, barátságból, ingyen segített, ezért az építmény legfőbb üzenete a szeretetet, ezt sugározza a szeretet ünnepén" - fogalmazott. A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet.

Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt, miközben folyamatosan nőtt a látogatók száma is. Pár éve sikerült forrást szerezni a balatoni szezon meghosszabbítására szánt turisztikai keretből egy a korábbinál sokkal stabilabb, masszív tetőgerendákból álló váz elkészítésére.

A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát.

Tavaly a háttérben megmintázták a Jézus születésekor látható csillagképet, amely ismét látható, idén pedig minden korábbinál több természetes alapanyagot, fákat, gyökereket, fakérget, fenyőágakat használtak a díszítéshez.

A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk - Somogyország Kincse cím birtokosa. A helyi közösség kezdeményezte, hogy ez a térségben hagyománynak számító bábtáncoltató betlehemi játékkal együtt a szellemi kulturális örökség részévé válhasson, az ügy folyamatban van - mondta Futó Péter.

A téli Balaton turisztikai attrakciójává vált, külföldiek által is látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója vasárnap a 14 órás ünnepi szentmisén lesz. Ezt követően Balczó András többszörös világbajnok és olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója tart előadást.

A vörsi egyházközség honlapján az olvasható: advent második vasárnapján a szentmise főcelebránsa Neumayer Zoltán lesz, majd Kellermayer Miklós sejtkutató és feltaláló tart előadást A modern élettudomány és az újkori bálványimádás világa címmel.

Advent harmadik vasárnapján Göndics János, a negyedik vasárnapján Bolla István tart szentmisét. A szentestén, december 24-én az éjféli mise előtt mutatják be a vörsi "bábforgatós" betlehemi játékot. A vörsi betlehemet 2013. december 1-je és 2014. február 1-je között lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.