Best of

Csík Zenekar: vinyl-lemez és nagykoncert a jubileumi év végén

Egy best of anyagot tartalmazó dupla vinyl-lemez megjelenésével, illetve a hagyományos óévbúcsúztató budapesti koncerttel zárul a Csík Zenekar idei éve, amely a 25 éves jubileum jegyében telt.

2013.12.01 00:30MTI
MTI

Szabó Attila, a csapat hegedűse az MTI-nek a részletekről is beszélt. "Szerettünk volna a szokásosnál egy kicsit exkluzívabb megjelenést a 25. születésnapon. A mi közönségünk több korosztályból adódik össze, és a koncertek utáni dedikálások során hónapokon át kérdeztük az embereket, mit szólnának egy vinyl kiadványhoz, van-e otthon bakelit lemezjátszójuk. Minket is meglepett a sok kedvező visszajelzés" - mesélte Szabó Attila az MTI-nek.

Megjegyezte, hogy a vinyl mellett szól a CD-vel szemben a minőség is, a bakelitnek kellemes barnás-bordós hangja van, sokkal melegebb, bársonyosabb. "Gyönyörűen szólnak rajta a hegedűk, sokkal jobban kijönnek a magas hangok, nem csilingel, cicceg annyira, mint a CD".

A Fonó Budai Zeneház által kiadott, Csík Zenekar 25 című vinylből 1500 számozott példány készült, mindegyiket aláírták a zenekar tagjai. "Nekünk ez az első ilyen: amikor a debütáló anyag, a Boldog szomorú dal 1993-ban megjelent, már nem nagyon volt bakelit.

Az az album, amin én még nem játszottam, emlékeim szerint csak audiókazettán jött ki" - fejtette ki a zenész. Az 1988-ban alakult Csík Zenekar számára az országos ismertséget az autentikus népzene magyar könnyűzenei feldolgozásokkal történő vegyítése hozta meg. Az áttörés ebből a szempontból a 2005-ben kiadott Senki nem ért semmit című album volt a Kispál és a Borz három számának (Ugyanazokat, Dal teázáshoz, De szeretnék) átgondolásával.

A hegedűs elmondta: a mostani dupla lemezanyag összeállítását nem elsősorban az vezérelte, hogy a legnépszerűbb számok legyenek rajta, ugyanakkor szempont volt, hogy mindegyik eddigi albumukról (összesen nyolc volt) kerüljön rá legalább egy felvétel.

"Aki a lemezt meghallgatja, kap egy jó keresztmetszetet a Csík Zenekar munkásságáról, a teljesen autentikus folkzenétől kezdve a feldolgozásokon át egészen a mai dolgokig.

Az összesen 14 szám mintegy felét újra felvettük, mert sok mindent ma már másképp játszunk, mint amikor megjelent. Ezek közé tartozik a De szeretnék, a Kispál és a Borz-féle Csillag vagy fecske, a Gyimesi, A kor falára, utóbbi volt 2001-ben az első feldolgozásunk, az új verzión Mihalik Ábel, a Kiscsillag dobosa, valamint Presser Gábor is közreműködött" - sorolta Szabó Attila.

Hozzáfűzte: arra törekedtek, hogy az autentikus népzenei darabok, illetve a népdal- és rockfeldolgozások aránya megfelelő legyen. Tapasztalatai szerint a magyarok többsége nincs tisztában saját népzenéjével, felfogásukban a vonós magyar zene teljesen összekeveredett az éttermi cigányzenével.

"Ez a mi küldetésünk, ennek a nagyszerű kincsnek, ennek a szerteágazó Kárpát-medencei magyar zenének a megismertetése az emberekkel". Szabó Attila hangsúlyozta, hogy a Csík Zenekar repertoárjában meg kell maradnia az autentikus magyar népzenének, ugyanakkor a 2014-re tervezett új stúdióalbumon szerepelni fognak saját szerzemények is.

"Ezeket ugyanolyan szellemben írtuk, mintha népzenét dolgoztunk volna fel. Maradnak persze az átértelmezett, csíkosított népzenék is".

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Csík Zenekar hagyományosan december 30-án egy nagyszabású koncerttel, ezúttal a fővárosi Syma-csarnokban búcsúztatja az óévet: aznap ünnepli születésnapját Csík János zenekarvezető.

"Jani kezdetben magához hívta el egy vacsorára a barátait és zenésztársait, később már étterembe mentünk, ahol egy kis zenélgetés is volt, aztán mivel egyre többen lettünk, kibéreltük a Kecskeméti Katona József Színház kamaraszínházát, ahol koncert, táncház és vacsora egyaránt szerepelt a programban.

De azt is kinőttük, felmentünk Pestre a Fonóba, következett a Millenáris, a Hungexpo, most a Syma-csarnoknál tartunk. A vacsorát most a koncert előtt tartjuk, majd a műsorban szokás szerint számos vendég lép fel velünk, így Presser Gábor, Ferenczi György, Dresch Mihály, Berecz András, valamint az egykori Kispál és a Borz tagjai.

Utóbbiakkal először fogunk együtt muzsikálni: eljátsszuk azt a jó néhány dalt, amelyet tőlük az elmúlt nyolc évben feldolgoztunk" - mondta Szabó Attila. A héttagú együttesben Csík János (hegedű, ének), Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvósok) és Szabó Attila (hegedű) szerepel. Közülük Csík János mellett Kunos Tamás volt az alapítók között, ő néhány év kihagyás után 2001 óta tagja ismét a zenekarnak, amelynek felállása 2002 óta változatlan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.