Támogatás a kisgyerekes családoknak

Tájékoztató előadások és gyermekfoglalkozások a Babamama Expón

A játékok mellett előadásokkal, személyre szabott tanácsadással és az állami támogatási rendszerekről szóló tájékoztatókkal várják a családokat péntektől vasárnapig a Babamama Expo és Gyerekvilág Élményhétvégén a Budapest Sportarénában.

2013.11.16 02:30MTI

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a gyermekek védelmében még sok teendője van a kormánynak. Balatoni Monika pénteken a tárca standjánál tartott tájékoztatón úgy fogalmazott, fontos, hogy a kormányhivatalok és kormányablakok valódi segítséget nyújtsanak a családoknak a támogatási rendszerek, a különböző ügyintézések vagy akár az igazságszolgáltatás terén. Kiemelte: "emberarcú" hivatalokra van szükség, hogy a szülők, a nagyszülők vagy akár a fiatalok merjenek segítséget kérni problémáik megoldásához.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelmében még nagyon sok teendője van a kormánynak, hiszen "Magyarországon még mindig nagyon magas a kiszolgáltatottak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, és a kormányhivataloknak kell betölteniük azt a fórumot, ahol a sértettek azonnali válaszokat kaphatnak kérdéseikre vagy segélykérésükre".

Elmondta, hogy a KIM és a Belügyminisztérium összefogásában ez év végére az ország minden megyéjében rendelkezésre állnak majd azok a speciálisan felszerelt gyermekbarát meghallgató szobák, amelyek nagy mértékben csökkenthetik egy esetleges eljárásban a gyermekeket érő trauma mértékét.

Balatoni Monika arról is beszélt, hogy sokszor fogyatékkal élő fiatalkorúak válnak erőszakos bűncselekmények áldozatává, ezért az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) közreműködve a magyarországi rendőrképzésben elindul egy olyan program, amely az értelmi fogyatékos gyerekek meghallgatásának sajátosságaira tanítja meg a rendőröket. "A program ebben az évben négy megyében, március 31-ig pedig az ország minden megyéjében megvalósul" - tette hozzá.

A KIM standjánál az érdeklődők az új családtag jövetelét követő támogatások rendszeréről és az otthonteremtést segítő lehetőségekről is naprakész információkat kaphatnak.

Az expo többi standjánál idén is lesz kedvezményes helyszíni 4D-s ultrahang vizsgálat, a kisbabával érkezőket külön szoptató és pelenkázó helyiségek várják, a gyerekek egész napos szórakozásáról pedig beltéri kalandpark és sípálya, hatalmas konzolbirodalom és izgalmas színpadi programok gondoskodnak. Előadások hangzanak el a várandósság, a csecsemő- és a kisgyermekkor témájában, és lesz személyre szabott tanácsadás is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.