Holokauszt-musical készül Spanyolországban

Musicalt írnak Anna Frank naplójából

Musical lesz Anna Frank naplójából: a holokauszt jelképévé vált kislány 1942 és 1944 között, 25 hónapon át írt, el nem küldött leveleiből készült zenés darabot február 28-án mutatják be a madridi Calderón színházban, Daniel García Chávez rendezésében.

2008.01.07 06:30MTI

A darabra az amszterdami Anna Frank alapítvány is áldását adta: a premier előtti bemutatóra pénteken korán reggel, még nyitás előtt került sor a Frank-családnak egykor menedéket adó házban, a mai múzeumban. A főszereplő a 13 éves kubai Isabella Castillo, akit interneten keresztül választottak ki 800 fiatal színész és énekes közül. Isabella az amszterdami előadás után megrendülten nyilatkozott a La Repubblica című olasz napilapnak: "Egy kubai menekült énekesnő lányaként hosszú ideig illegálisan Belizében rejtőztek, arra várva, hogy mikor juthatnak el Miamiban. "Nem csaphattunk zajt, féltünk, hogy megtalál minket a rendőrség. Nem ugyanaz a történet, mint Frankéké, de mégis van valami közös bennünk" - mondta.

Anna Frank tisztában volt azzal, hogy van tehetsége az íráshoz: "Kitty-t" - így nevezte el naplóját - többször átdolgozta és arról álmodott, hogy a háború után megjelenteti. Ez a vágya azonban életében nem teljesülhetett: 1944 augusztusában a családot elárulták és elhurcolták, és Anna 1945 márciusában a bergen-belseni koncentrációs táborban 15 évesen meghalt. Apja, Otto Frank mentette meg az írást, 1947-ben jelentette meg flamand nyelven, majd az 1952-ben kiadott angol változattal vált világszerte ismertté. 1955-ben először Alfred Hackett amerikai drámaíró vitte színpadra, majd 1959-ben George Stevens rendezett belőle három Oscar-díjjal kitüntetett filmet. Az 1980-as években Steven Spielberg akarta újra filmrevinni, de nem kapta meg a jogokat annak ellenére, hogy ő is egy ortodox zsidó családból származik, akinek családját szintén megtizedelték a nácik. Ez az elutasítás vezette Spielberget oda, hogy elkészítse 1993-ban a Schindler listáját, amelynek bevételeiből később ő finanszírozta a múzeumház átalakítását és bővítését.

"Ez a változat tiszteletben tartja a tragédiába beleágyazott tolerancia üzenetét, amelynek életben tartása érdekünk" - mondta Jan Eric Dubbelman, az Anna Frank Alapítvány nemzetközi osztályának vezetője az El País című spanyol napilapnak. Rafael Alvero, a musical zenei igazgatója pedig elmondta, tíz évet adott az életéből, hogy megszerezze az alapítvány hozzájárulását és megvalósítsa a tervet. "Megígértem a fiamnak, hogy életben tartom Anna Frankot, az idegengyűlölet elleni és a gyermekek jogaiért vívott harc szimbólumát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.