Amerikai Ukrajnában

A nagy éhínségről készült opera

"Holodomor. Vörös Föld" címmel készült opera az Egyesült Államokban az ukrajnai nagy éhínségről. A darab ukrajnai premierje november 21-én lesz a kijevi Nemzeti Operában - adta hírül vasárnap az ukrán média.

2013.11.03 23:30MTI

A bemutatót az 1932-33-as holodomor 80. évfordulójáról történő megemlékezések keretében tartják meg. Az operát, amelyet Virko Baley ukrán származású amerikai zeneszerző alkotott, elsőként az Egyesült Államokban mutatták be az év elején.

A holodomorról szóló mű szövegét Bohdan Bojcsuk New York-i költő írta, aki a híradások szerint csaknem 30 éven át dolgozott a mű színrevitelén. Az opera az általa még 1962-ben írt Éhség című dráma alapján készült.

A történet három főszereplője egy parasztasszony gyermekével, valamint egy kiábrándult volt tisztviselő, aki megbánta, hogy részt vett a kuláküldözésekben.

"Ezek a homlokegyenest eltérő ideológiájú és temperamentumú emberek véletlenül találkoznak össze. A néző betekintést nyer érzelmi életükbe, belső világukba, kapcsolatuknak egy szélsőséges körülmények közötti alakulásába. A sorsukon keresztül válik érzékelhetővé a holodomor minden szörnyűsége" - fejtette ki az opera zeneszerzője.

A darab egyes jeleneteit balett- és pantomimelemek tarkítják. A hatás emelése érdekében médiatechnikai megoldásokat alkalmaznak, például filmrészleteket vetítenek a 30-as évekből, valamint korabeli rádióadások, zeneszámok és az akkori politikai vezetők beszédeiről készült autentikus hangfelvételek hangzanak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.