Elismerés

Átvette a Praemium Imperiale díjat Coppola, Chipperfield és Domingo

Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, David Chipperfield brit építész és Plácido Domingo spanyol operaénekes átvette a művészet Nobel-díjaként emlegetett japán Praemium Imperiale díjat szerdán Tokióban.

2013.10.17 00:30MTI

Rajtuk kívül Antony Gormley angol szobrász, valamint Michelangelo Pistoletto olasz festő is részesült a rangos kitüntetésben és a vele járó 15 millió jenes (33,8 millió forintos) pénzjutalomban. A Praemium Imperiale díjakat Akihito császár fivére, Hitacsi herceg adta át.

A díjazottakat hattagú nemzetközi testület választotta ki, a bizottságban többek közt Jean-Pierre Raffarin francia politikus, valamint Klaus-Dieter Lehmann, a Goethe Intézet elnöke foglalt helyet.

Plácido Domingo a harmadik spanyol művész, aki átveheti a kitüntetést. Előtte Antoni Tápies festőt és Eduardo Chillida szobrászt tüntette ki a Japán Művészeti Társaság 1990-ben, illetve 1991-ben.

A Praemium Imperiale díjakat 1989-ben adták át először, eddig 124 művész vehette át ezt a kitüntetést. Az elismeréseket öt kategóriában - festészet, szobrászat, zene, építészet és film vagy színház - osztják ki. A korábbi kitüntetettek között van Marta Argerich argentin zongoraművész, pálya- és honfitársa, a karmesterként is világhírű Daniel Barenboim, egy másik karnagy, Claudio Abbado, a filmesek közül pedig Judi Dench, Sophia Loren és Ingmar Bergman. Szintén Praemium Imperiale díjas volt Pina Bausch táncművész-koreográfus és a tavaly elhunyt Óscar Niemeyer építész.

A díjátadóhoz közeli napokban Plácido Domingo koncertet is adott, a világhírű tenor a spanyol-japán diplomáciai kapcsolatok négyszáz évét ünneplő kulturális évad keretében lépett fel október 12-én és 15-én Japánban. A Tokiói Filharmonikusokat Eugene Kohn vezényelte ebből az alkalomból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.