Hétmillió dollár kellett volna

Kudarcba fulladt az adománygyűjtő kampány, csődöt jelent a New York-i "népopera"

Megbukott a New York City Opera (NYCO) online adománygyűjtő kampánya, ezért a héten várhatóan csődöt jelent.

2013.10.02 05:29MTI

A város második operaháza, amelyet a nép operájának is neveznek, szeptember közepén hirdette meg a kickstarter.com internetes portálon, hogy hétmillió dollárra (másfél milliárd forint) van szüksége, és remélte, ebből egymillió (218 millió forint) online adományokból fog összegyűlni.

Összesen 301 ezer dollár (66 millió forint) érkezett 2108 adományozótól a weboldalra, ahol kedden megjelent egy üzenet, miszerint a gyűjtés indítója törölte az akciót.

A New York City Opera színpadán 1944-ben kezdődtek az előadások. Célja az volt, hogy olcsó jegyárai segítségével minél szélesebb közönséghez hozza közel a műfajt.

Az 1960-as években itt kezdődött Plácido Domingo és Beverly Sills amerikai szopránénekesnő karrierje is.

A szombat esti utolsó előadáson - az Anna Nicole című könnyes szemmel köszönték meg a művészek a közönség álló ovációját. Plácido Domingo felhívta George Steel művészeti igazgatót, hogy megkérdezze, hogyan tudna segíteni.

Az énekes a Wall Street Journalnak elmondta, ő csak egyike annak a rengeteg énekesnek, akiknek pályája kezdetén az opera oly sok segítséget és bátorítást nyújtott fennállásának csaknem negyven éve alatt.

Úgy gondolja, borzalmas, hogy egy olyan nagy és gazdag város, mint New York, képtelen egy második operaházat eltartani. Steel a múlt hétvégén közölte, hogy csődöt jelent, és törli a szezon további előadásait, ha szeptember 30-ig nem sikerül 7 millió dollárt összegyűjtenie.

Csütörtökön azt mondták, csupán másfél milliót kaptak. Kedd reggelre is csak kétmillió (440 millió forint) gyűlt össze. Így könnyen meglehet, hogy az operaház "hattyúdala" volt a szombati előadás, amelyen Mark-Anthoy Turnage Anna Nicole című zeneművét, az Anna Nicole Smith néhai Playboy-modellről szóló operát mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.