Európában vállald az arcod!

A burka betiltására szavaztak egy svájci kanton lakosai

A dél-svájci Ticino (Tessin) kantonban a lakosság 65 százaléka a burka - a nők arcát elfedő muzulmán lepel - nyilvános helyeken való viselése ellen foglalt állást a vasárnapi helyi népszavazáson.

2013.09.23 05:00MTI

Az Olaszországgal határos, 350 ezer lakosú Ticino lehet az első kanton Svájcban, amelyikben betiltják az arc vallási okból történő eltakarását nyilvános helyeken, például a tömegközlekedésben.

A szavazóknak a következő kérdésre kellett válaszolniuk: "Sem a közterületen, sem a nyilvánosság számára nyitva álló helyeken, sem a közintézményekben nem takarhatja el senki az arcát, kivéve ha vallási helyről van szó".

A kérdés arra is kitért, hogy "senki nem kötelezhető arra, hogy neme miatt elrejtse az arcát".

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet és a svájci muzulmán szervezetek is a burkaellenes törvény ellen foglaltak állást.

Négyszázezer muzulmán él Svájcban, ez a lakosság 5 százalékát jelenti. "Hiba lenne azt mondani, hogy a burka viselésének betiltása hozzájárulna az emancipáció előrehaladásához" - mondta Manon Schick, az AI svájci részlegének vezetője.

Az ellenzők szerint a tilalom aránytalan volna, Svájcban ugyanis alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat, mások szerint pedig a tilalom negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turistáknak.

Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel.

Európában Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen, Hollandiában a kormány be akarta tiltani, ám vezető politikusok kihátráltak a szándék mögül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.