Le is vetítik

Múzeumba kerül az első Hitler-ellenes film egyetlen kópiája

Az Adolf Hitler jelentette veszélyre elsőként figyelmeztető film eredeti változatának egyetlen, hosszú évekig észrevétlenül porosodó példányára találtak egy brüsszeli archívumban.

2013.09.21 06:30MTI

A Hitler's Reign of Terror című 1934-es alkotás Cornelius Vanderbilt műve. A vagyonos amerikai nagyiparos család tagja nem sokkal Hitler 1933-as hatalomra jutása után járt Németországban. A film az általa készített és kicsempészett felvételek köré épült, és náci felvonulásokat, könyvégetéseket, fosztogatásokat mutat be.

1934-es New York-i bemutatásakor a film nagy sikert aratott - fogalmazott Bruno Mestdagh, a Cinématheque belga filmarchívum digitális gyűjteményének vezetője.

"A német nagykövetség tiltakozott, így a filmet cenzúrázták és átalakították. Majd más városokban is bemutatták, de sokkal kisebb sikerrel" - fűzte hozzá a szakember.

A Belgiumban talált kópia minden bizonnyal megrendelésre és azzal a céllal került a nyugat-európai országba, hogy ott is bemutassák. A filmért végül senki nem jelentkezett, a tekercs viszont talán épp ennek köszönhetően a belga vámhivatalban átvészelte a második világháborút és a német megszállást.

Az 1970-es években aztán átvitték a hozzávetőleg 70 ezer filmet - 80 százalékban külföldi alkotást - őrző archívumba, ahol a kurátorok csak két évvel ezelőtt jöttek rá arra, hogy a film egyetlen még meglévő kópiája van a birtokukban. Az alkotást azóta restaurálták és októberben bemutatják a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).

A Hitler-ellenes mű leginkább egy filmhíradóhoz hasonlít, Cornelius Vanderbilt a narrátor. Saját felvételeit más forrásokból származó képsorokkal egészítette ki.

Vanderbiltnek "sikerült néhány látványos felvételt csinálnia, de csak néhány percnyi anyaga volt" - szolgált magyarázattal Bruno Mestdagh

arra, hogy a készítők miért kényszerültek más képkockák beemelésére.

Megjegyezte, hogy a filmet nem profik készítették, így helyenként amatőrnek tűnik. Ilyen az a rész is, amikor eljátsszák azt a rövidke beszélgetést, amelyet Cornelius Vanderbilt folytatott Hitlerrel, mielőtt a politikus felszólalt volna az 1933-as választási győzelme utáni berlini nagygyűlésen.

"Abban a másfél órában, amelyben a tömött sorokhoz szólt, Hitler olyan hatásos volt, mint egy kikiáltó, aki egy vándorcirkusszal utazik" - fogalmazott a filmben Vanderbilt, aki ellátogatott abba az osztrák városkába, ahol Hitler iskolába járt.

"Senkinek se volt egy jó szava róla" - hallható a filmben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.