A programok nagy része ingyenes

Lakásszínházi előadás és utcai várostervezés az idei PLACCC-on

Lakásszínházi előadás, irodalom, tánc, vizuális művészet, utcai várostervezés, közösségi alkotások és slam poetry - színes programokkal várja a látogatókat az idei PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között Budapest belvárosában.

2013.09.05 18:16MTI

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál nyolcadik alkalommal jelentkezik szeptember utolsó hetében Budapest belvárosában. Az alkotók utcákat, tereket, tűzfalakat, hétköznapi helyszíneket vesznek birtokba, munkáikat a környezet, a véletlenek, a közösség vagy akár egy-egy járókelő is formálhatja, ezért a produkciók minden alkalommal másképpen alakulnak - közölték az esemény szervezői az MTI-vel.

A különleges lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján született meg a One In One: Budapest című produkció, amely egy holland-olasz szerelmespár valós történetét meséli el, akik hosszú távkapcsolat után Budapesten költöztek össze. Malu Peeters és David Power saját albérletükben tartott előadáson mesélik el életük történetét, hogyan szereztek munkát, barátokat, illetve miként befolyásolta az ismeretlen környezet a szerelmüket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatóiból álló Dinamó Budapest interaktív színházi játékkal, a Bábeli könyvtár című produkcióval készül a fesztiválra. A program során a résztvevők több olvasmányon keresztül vezető utat járnak be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz - áll a közleményben.

A svájci Asphalt Piloten nevű csoport munkájában a tánc, a zene, a street art és a videó találkozik. Az alkotók az utca forgatagából táplálkoznak, és improvizációikkal emelik ki az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét.

2011-es fesztivál - kultúra az egész utca

Lotte van den Berg holland rendező az utcán üldögélve arról faggatja a járókelőket, mit hiányolnak a városból, és az összegyűjtött válaszokból állítja össze projektjét, így ötvözve a színházat a közösségi várostervezéssel. Orosz Klára szobrászművész is közösségi programot szervez: 3D Pixel című projektjében több köbméternyi piros kockát borít ki Budapest különböző pontjain, és a járókelőkre bízza, mit építenek fel belőle.

A Trafó - Kortárs Művészetek Háza Schermann Márta rendező több hónapos összművészeti és közösségi projektjét a Városi Ferenc választása című slampárbajt és a Városi Ferenc szerelme című, függőségről szóló dokumentarista előadást mutatja be a fesztivál keretében, a magyar Randomroutines pedig a szervezők kérésére vasrajzot készít egy belvárosi tűzfalra.

A programot megelőző hétvégén, szeptember 20-22. között Csepelen, a PLACCC tavalyi helyszínén az érdeklődők elsőként próbálhatják ki a holland-magyar Space Társulat Volt egyszer egy Csepel Művek című produkciójának okostelefonos applikációját, valamint a belvárosi helyszínek előtt bekapcsolódhatnak Orosz Klára projektjébe.

A programok nagy része ezúttal is ingyenes, a One In One: Budapest és a Bábeli könyvtár című produkciókra szeptember 10-től lehet jegyet váltani a PLACCC Fesztivál honlapján (www.placcc.hu), az InterTicket hálózatában, valamint elővételben a Trafó pénztárában. A Városi Ferenc sorozat előadásaira a Trafó árusítja a belépőket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.