Elkapják

Közel jár Mona Lisa azonosításához egy olasz kutatócsoport

A Giocondo család kriptájában talált maradványok DNS-ével akarja azonosítani a Mona Lisa modelljét egy olasz kutatócsoport, amely meggyőződése szerint egy éve rábukkant a híres festményhez portrét ülő, rejtélyes mosolyú hölgy sírjára.

2013.08.10 06:27MTI

Leonardo da Vinci 1503 és 1506 között festette Mona Lisa című portréját, amelynek modellje a művészettörténészek szerint a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini volt, akit az olaszok Giocondaként is emlegetnek.

A Silvano Vinceti vezette olasz régészcsoport tavaly a firenzei Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában találta meg három nő maradványait, akik közül az egyik Gherardini lehetett. Az asszony ugyanis férje elhunyta után fogadalmat tett, és orsolyita apácaként élt 1542-ben, 63 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kutatók pénteken a Giocondo család háromszáz éve érintetlen kriptáját bontották meg, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek a sírból. Vinceti abban bízik, hogy sikerül mintát nyerni Lisa kriptában nyugvó gyermekétől, és az összehasonlítás során bebizonyosodhat, hogy van-e egyezés a korábban talált maradványokkal.

Ha a DNS-azonosítás során kiderül, hogy tavaly valóban Lisa Gherardini csontjait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végezhetnek, és végre megtudhatja a világ, vajon tényleg a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait, titokzatos mosolyát örökítette-e meg Leonardo da Vinci.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.