Népszerűsítik

Óriásplakátokon szoktatják a britek kedvenc festményeiket

Nagy-Britanniában országszerte láthatóak lesznek - egyebek közt óriásplakátokon, taxikban és szupermarketekben - a brit közönség által legjobbnak talált brit festmények.

2013.08.10 04:30MTI

A közönség szavazatai alapján a 19. században alkotó John William Waterhouse olajfestménye, a Shallott hölgye című kép lett a britek első számú kedvence. A festmény - amely Alfred Lord Tennyson azonos című versfüzérét illusztrálja - egy fiatal nőt ábrázol, aki viszonzatlan szerelmét siratja.

A második legtöbb szavazatot John Everett Millais Opheliája kapta. Everett képén a Hamlet tragikus sorsú szereplője látható, amint egy folyón lefelé úszik, mielőtt vízbe fullad.

A harmadik helyre a groteszk és "ordibálós" festményeiről elhíresült Francis Bacon festménye került, aki a spanyol festő, Diego Velázquez IX. Ince pápáról készített portréját értelmezte újra. A 20. századi alkotás szokatlan, ülve ordító pózban ábrázolja a pápát.

A képekre a "Művészet mindenütt" kezdeményezés keretében az interneten lehetett szavazni, a végleges lista 30 ezer szavazat alapján állt össze.

Összesen 57 mű került fel a listára, ezekről 22 ezer másolatot készítenek.

A festmények reprodukcióit augusztusban két héten keresztül terjesztik országszerte a brit települések hirdetőtábláin, taxikon, mozgólépcsőkön, parkolókban és szupermarketekben is.

A művészeti vállalkozás szervezői azt remélik, az akció révén a felnőtt lakosság akár 90 százalékához is eljuthatnak a képek. A projekt célja, hogy közel hozza és megismertesse az emberekkel a legkedveltebb műalkotásokat.

A kezdeményezés anyagi hátterét többek között a londoni Tate galéria, művészeti alapítványok és plakátgyártók támogatásai biztosították. A költségekből 30 ezer fontnyit (tízmillió forint) közösségi finanszírozásból teremtettek elő: a projekt honlapján arra ösztönözték a böngészőket, hogy fejenként 3 font adománnyal járuljanak hozzá a költségekhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.