Barátok voltak?

Camus eddig ismeretlen, Sartre-nak írt levele került elő

Egy nemrég előkerült meleg hangú levélből kiderül, hogy a két nagy francia írót és filozófust, Camus-t és Sartre-ot az eddigi feltételezésekkel ellentétben hosszan tartó baráti kapcsolat fűzte össze.

2013.08.10 03:30MTI

Kapcsolatukba enged bepillantást Albert Camus levele, amelyet Jean-Paul Sartre-nak írt, és amely nemrég egy könyvből véletlenül került elő. A kézzel írott szövegre nem sokkal Camus halála után, egy Sartre által 1966-ban publikált és szerkesztett, mindössze hatvan példányban megjelent kötet egyik példányában találtak rá.

A levélen nincs dátum, a szakértők szerint valószínű, hogy az 1943 és 1948 közötti időszakban keletkezett.

A dokumentumra Hervé és Eva Valentin orléans-i könyvkereskedők találtak rá, amikor Camus-kiállításra készültek a dél-franciaországi Lourmarinben.

A nemrég előkerült levél új megvilágításba helyezi a két férfi kapcsolatát, amelyet eddig feszültségekkel teli és rivalizáló viszonyként tartottak számon.

Ronald Aronson amerikai Sartre-kutató szerint a levél felbukkanása nagy jelentőségű, mert ellentétben áll azzal, amit egyes szerzők eddig írtak, és azt bizonyítja, hogy Camus és Sartre között hosszantartó baráti kapcsolat volt.

A levelet szeptember 3-tól mutatják be a Camus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon Lourmarinben, a francia Riviérán, ahol élt, és ahol a sírja is található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.