Komoly irodalmi díjat nyert Nagy-Britanniában

Rangos elismerésben részesült a Bradley Manningről készült színdarab

Győztesként került ki a legrégebbi brit irodalmi díj idén létrehozott új, dráma kategóriájában Tim Price brit drámaíró Bradley Manningről készült színdarabja, amelyet a héten mutatnak be Edinburghban.

2013.08.07 03:29MTI
Bradley Manning (Fotó: MTI)

A The Radicalisation of Bradley Manning (Bradley Manning radikalizálódása) című alkotás a volt amerikai hírszerzési elemző, a WikiLeaks internetes leleplező honlapnak titkos kormányzati dokumentumok százezreit kiszivárogtató közlegény életét mutatja be walesi gyermekkorától kezdve egészen közelmúltbeli elítéléséig. Manninget az ellenséggel való összejátszás vádja alól felmentette az amerikai bíróság a múlt héten. 

Denise Lind ezredes, katonai bíró ugyanakkor bűnösnek ítélte a katonát a többi húsz vádpont többségében, így kémkedés vádjában, mert titkos információkat adott át a leleplező portálnak az iraki és afganisztáni háborúról, valamint az Egyesült Államok titkos diplomáciai táviratairól. A bíró szerint Manning akár 154 év börtönre számíthat azon vádpontok alapján, amelyekben bűnösnek találták.
 
A férfi 2009-2010-ben adta át az információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A közlegényt 2010 májusában tartóztatták le Irakban. Manning beismerte, hogy több mint 470 ezer iraki és afganisztáni harci jelentést, 250 ezer külügyminisztériumi táviratot és más anyagot adott át. Az anyag mennyiségét tekintve ez volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiszivárogtatása. 

A kiszivárogtatási botrány főszereplőjéről készült darabot több mint 180 beküldött színmű közül választották ki az Edinburghi Egyetem akadémikusai és diákjai, valamint színházi szakemberek az egyetem és a skót Nemzeti Színház által életre hívott, a legjobb brit drámát jutalmazó James Tait Black Prize elnevezésű, tízezer fonttal járó díjra. 

A James Tait Black Prize nevű díjat 1919-ban alapította Janet Coutts Black férje James Tait Black könyvkiadó emlékére, ez a legrégebbi irodalmi díj Nagy-Britanniában. A színdarab az Edinburghi Fringe Fesztivál keretében augusztus 25-ig lesz látható a walesi Nemzeti Színház előadásában. Price a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy Manning walesi édesanyja látta a darabot, és fiának is elküldte a kéziratot. 

A díjjal járó tízezer fontból át fognak utalni bizonyos összeget abba az alapba, amelyből Manning védelmét finanszírozzák. "Bradleynek így már egy globális családja van, köszönhetően színdarabunknak" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.