Munkácsy

Hengerre helyezték a Honfoglalást, szombaton az Országházban lehet

A főrestaurátor hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben a kép nem sérült meg, a képen végzett munka egy előre eltervezett folyamat része volt.

2013.07.27 02:30MTI
Fotó: MTI

Munkácsy Mihály Honfoglalás című képét hengerre helyezték, készen áll a szállításra, a történelmi festmény várhatóan már szombaton az Országház Munkácsy-termében lesz - mondta el az MTI-nek Gippert László főrestaurátor pénteken.

A főrestaurátor hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben a kép nem sérült meg, a képen végzett munka egy előre eltervezett folyamat része volt. "Hazugság és érthetetlen, ami a Blikkben megjelent, és roppant kínos perceket okozott nekünk" - jegyezte meg Gippert László. Hozzátette, a munkálatok azért végzik most, mert a szállítás ideális alkalmat teremt a hatalmas festmény húzószéleinek megerősítésére.

A monumentális festmény súlyát a húzószélek viselik, és mivel utoljára 50 éve újították fel őket, most megerősítették azok ragasztását, hogy a következő évtizedekben ezért ne kelljen levenni a Honfoglalást a falról - magyarázta a főrestaurátor.

A folyamatot ismertetve elmondta, hogy a speciális hengerre rakott képet várhatóan már szombaton kibontják az Országházban, majd egy éjszakát "pihen". Ezt követően vakkeretre helyezik a festményt, és speciális emelőszerkezettel állítják fel. "Ha már áll a kép, újra alaposan átnézzük, de reményeink szerint nem lesz rajta semmilyen sérülés" - fogalmazott.

Felidézte, hogy több dátum is felmerült korábban a visszaszállításra, eredetileg február 28-ig kellett volna az Országházba vinni a Munkácsy-festményt, ám az időpont a terem felújítása miatt módosult. Gippert László hozzátette: a kép szombaton már állni fog, a teremben a további munkálatokkal hétfőre-keddre elkészülnek. Megjegyezte: a képen rajtahagyták a rögzítő füleket, ezzel is segítve a későbbi generációk munkáját, ha a következő évtizedekben megint szállítani szeretnék a 13,5 x 4,5 méteres alkotást.

Magyarország második legnagyobb festménye eddig a Nemzeti Galériában volt kiállítva, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa. A képet a 2012 elején nyílt Hősök, Királyok, Szentek című kiállításon tekinthette meg először a nagyközönség, egy év alatt közel 70 ezren látták. A hatalmas műalkotást múlt vasárnap vették le a falról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.