Csíkszereda

Ezer székely lány ünnepe: több mint 2500-an öltöztek népviseletbe

Több mint 1700 lány és 800 fiú öltözött székely népviseletbe szombaton Csíkszeredában, majd a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer székely lány nevű rendezvényre.

2013.07.08 00:29MTI
Fotó: MTI

A rendezvényre Csíkszentsimonból érkezett a legtöbb (185) székely népviseletes fiatal, így ez a település nyerte el a jogot, hogy a 2014-es Ezer székely lány ünnepének a házigazdája legyen. 

A rendezvény a székelyruhás ifjak közös táncával kezdődött szombaton délelőtt Csíkszereda központjában, majd a pünkösdi búcsú helyszíneként ismert csíksomlyói nyeregben folytatódott, ahol sorra léptek a színpadra a székelyföldi néptánccsoportok bemutatni előadásaikat. 

"A népviselet tartást ad annak, aki ma viseli, de nemcsak tartást, hanem különleges ünnepi hangulatot is" - idézte a közlemény Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus úgy vélte, a székelység méltán lehet büszke a hagyományos népviseletére. "Van múltunk, amelyre jövőt lehet építeni" - jelentette ki Tamás Sándor. 

Borboly Csaba, az RMDSZ csíkszéki szervezetének elnöke úgy vélte, 2013-ban az az üzenete az Ezer székely lány találkozónak, "hogy hatalmas szerepük van az édesanyáknak, hisz minden családban a békességet, a szeretetet, az egymásra figyelést elsősorban az édesanyák, a lányok tudják biztosítani". Az Ezer székely lány napját először 1931-ben rendezték meg. A kommunista diktatúra idején betiltott rendezvényt 1990 óta ismét évről-évre megszervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.