Nemzeti Színház - búcsú vasárnap

Gálaesttel és piknikkel zárul az Alföldi-korszak. Öt év, 4 percben - VIDEÓ!

Búcsú gálaestre várják a közönséget a Nemzeti Színházban vasárnap: az évad utolsó napján színészek, írók, költők, zenészek köszönnek el a színház elmúlt korszakától.

2013.06.30 14:02MTI
Forrás: Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház elmúlt öt évének záróeseményét a CSAK - Akciócsoport a kultúráért rendezi, Szüts Miklós festőművész, Ámon Betti szerkesztő és Böjte József producer szervezi. Mint Böjte József az MTI-nek elmondta, ugyan az eseményre a jegyek húsz perc alatt elfogytak, a nézőket várják a színház előtti parkba is, ahol óriáskivetítőn követhető a műsor, valamint alkalmat adnak a közönség és a művészek találkozására is.

A programok vasárnap 18 órakor kezdődnek: a színház balkonszintjén felavatják Kállai Ferenc, a nemzet színésze mellszobrát, Kutas László szobrászművész alkotását. Ezt követően kezdődik az előadás, amely várhatóan 22 óráig tart, majd a színház előtti téren folytatódik a rendezvény. A kivetítőn régebbi darabokból összeállított montázs látható, a szabadtéri színpadon zenészek játszanak. A program éjfélkor fejeződik be.

"Várunk mindenkit, aki szerette a színházat, és részt akar venni ezen a színháztörténeti eseményen" - fogalmazott Böjte József. Hozzátette, hogy a Mohácsi János rendezte esten a Nemzeti Színház társulatának tagjai is fellépnek, de írókat, költőket és más színházak művészeit is meghívták, mert a cél az, hogy a műsorral "ajándékot" adjanak tiszteletük jeléül a társulatnak.

A felkért írók között van Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Spiró György, Térey János, Závada Pál, Darvasi László, akik egy-egy írással járulnak hozzá az est programjához. "Nem arról van szó, hogy fényezni akarjuk a színház eddigi működését, hanem a mai közéletről, a mai életről akarunk beszélni" - jegyezte meg a szervező.

Az esten többek között fellép Kútvölgyi Erzsébet, Csákányi Eszter, Pogány Judit, Mácsai Pál, Jordán Tamás, Bodor Johanna, Jávori Ferenc (Fegya) és a Budapest Klezmer Band, Kovács Márton és a Szakértők zenekar, valamint Dés László - sorolta Böjte József.

Mint mondta, Alföldi Róbert is színpadra lép, a leköszönő igazgató adja át az Évad nézője-díjat. A társulatból mellette Bánfalvi Eszter, Bodrogi Gyula, Gergye Krisztián, Gáspár Sándor, Hevér Gábor, Kulka János, Makranczi Zalán, Mészáros Piroska, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Radnay Csilla, Szatory Dávid és Tenki Réka is részt vesz az előadásban.

A műsorban leginkább csoportos produkciók láthatók majd, mindenki valami számára fontos számmal, szöveggel készül. Az Alföldi Róbert vezette színháztól való búcsúként megrendezett esten olyan művészek is színpadra lépnek, akik távoznak és olyanok is, akik maradnak a Nemzeti Színháznál. Böjte József kiemelte: nem az ellentétek szítása a cél, hanem a tiszteletüket, megbecsülésüket szeretnék kifejezni.

Az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház június 22-én, szombaton tartotta utolsó előadását. A társulat a hatalom és a művész viszonyát vizsgáló Mephisto című darabbal, az igazgató utolsó nemzeti színházbeli rendezésével búcsúzott a közönségtől. A teátrum vezetését július 1-jén veszi át Vidnyánszky Attila.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.