Gyász

Elhunyt Tóth-Tahi Máté színművész

Életének 55. évében elhunyt Tóth-Tahi Máté Jászai- és Szent István-díjas színművész - tudatta a Győri Nemzeti Színház.

2013.05.30 10:52MTI
Fotó: Szabó Béla / Győri Nemzeti Színház Tóth-Tahi Máté

A teátrum hosszú éveken át meghatározó egyéniségeként említett művésze Budapesten született, a színész szak elvégzése után 1980-tól két évadot játszott a kecskeméti Katona József Színházban, majd kettőt a József Attila Színházban töltött. 1984-ben lett a győri Kisfaludy Színház tagja. Bemutatkozó szerepe Georges Feydeau A női szabó című bohózatában Etienne volt. Drámai és vígjátéki szerepek egyaránt fémjelezték repertoárját - idézi fel az elhunyt művész pályafutását a teátrum.

Emlékezetes alakításai között említik egyebek mellett Hlesztakovot Gogol A revizorjában, McMurphyt a Kesey-Wasserman páros Kakukkfészkében, Leopold Máriát Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében, Lord Frank Babberleyt Thomas Charley nénje című művében vagy éppen Schneider Mátyás alakját a Nóti-Zágon-Eisemann feldolgozásában színpadra vitt Hyppolit, a lakájban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.