Jazz, népi és klasszikus dallamok

Ingyenkoncertek a sanghaji metróban

A vállalat az év eleje óta szervezi az egy-két órás koncerteket a város központjában, három metróvonal találkozási pontjában, a Népek Terének megállójánál.

2013.05.27 10:22MTI
Ez nem a metró, hanem szuperexpressz (Fotó: MTI)

Ingyenkoncertekkel népszerűsítik a kultúrát a sanghaji metró legforgalmasabb csomópontján hétvégenként - a példát más közösségi terek is követik.

A zenei esemény ötlete a kelet-kínai metropolisz földalatti-hálózatát üzemeltető cégtől származik. A vállalat az év eleje óta szervezi az egy-két órás koncerteket a város központjában, három metróvonal találkozási pontjában, a Népek Terének megállójánál. A koncertek széles ízlésvilágot ölelnek fel: sok más közt jazz, népi és klasszikus dallamok, bambuszfurulya, zongora hangja is hallható a föld alatt hétvégenként.

A program év eleji kezdete óta már több mint húsz koncertet rendeztek, amelyeket a metrótársaság becslései szerint több millióan hallgattak. Az előadók úgynevezett "kulturális önkéntesek", vagyis professzionális művészek, akik honoráriumot nem kapnak. Jelentős számban adtak elő például a metróban a sanghaji szimfonikus zenekar tagjai, de Európából és az Egyesült Államokból is érkeztek zenészek. A rendezők széles körben ismert művészeket, hírességeket nem szándékoznak az előadók közé invitálni, a túlzott tömegek ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek a föld alatti, zárt térben - mondta el az esemény egyik szervezője a helyszínen az MTI-nek.

A metró példáját követve a város más pontjain is rendeznek ingyenes koncerteket. A város legnagyobb botanikus kertje, a Csensan Botanikus Kert szintén heti rendszerességgel kínál komolyzenei élvezeteket, és május elejétől a Tengerészeti Múzeum is helyet ad koncerteknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.