97 évet élt

Elhunyt Henri Dutilleux kortárs francia zeneszerző

A francia komponista Olivier Messiaennal és Pierre Boulez-vel együtt a kortárs francia zene kiemelkedő egyénisége volt.

2013.05.22 18:23MTI

Kilencvenhét éves korában szerdán elhunyt Henry Dutilleux kortárs francia zeneszerző - jelentette be családja.

A francia komponista Olivier Messiaennal és Pierre Boulez-vel együtt a kortárs francia zene kiemelkedő egyénisége volt.

Henri Dutilleux Angersben született 1916-ban. Korai munkáin érezhető Claude Debussy, Maurice Ravel és Albert Roussel hatása, pályája során azonban nem követte az aktuális trendeket; zenéje nem sorolható egyetlen hagyományos kategóriába sem. Elsősorban hangszeres műveket tartalmazó életművében szimfóniák, zenekari darabok, hegedű- és gordonkaversenyek, zongoraművek szerepelnek.

A francia zeneszerző legutóbbi lemezét ez év januárjában adta ki a Deutsche Gramophon. Ezen hallható legutóbbi kompozíciója, a 2003-ban bemutatott Correspondences című, amelynek különlegessége, hogy klasszikus szövegeket - Rilke, Szolzsenyicin, van Gogh - értelmez. A felvétel a Francia Rádió Zenekarával, Esa-Pekka Salonen vezényletével készült.

Laurent Petitgirard zeneszerző, a párizsi székhelyű Colonne Zenekar vezetője szerint Dutilleux azon kevés kortárs zeneszerzők egyike volt, akiknek művei már életükben bekerültek a klasszikus zeneirodalomba. Művei halála után is igen intenzíven jelen lesznek a koncerttermekben - mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.