XIX. Szegedi Borfesztivál

Szeged központjában már elkezdték építeni a borvárost

Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit. Verseny is lesz: a legtöbb pontot elérő megkapja a Szeged Város Bora 2013 címet.

2013.05.13 12:36MTI

Már épül a borváros Szeged központjában, a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a pénteken kezdődő XIX. Szegedi Borfesztivál előkészülete.

Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit - közölte Licsicsányi Ilona, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is: Balla Géza Arad-hegyalja nedűit mutatja be a közönségnek, Maurer Oszkár szerémségi italaival érkezik, a Dibonis standjánál pedig a szabadkai Bóni László borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd.

Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.

A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról.

A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsztagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 címet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.