Hősi halált halt

Az amerikai függetlenségi háború magyar hősére emlékeztek Karcagon

Kováts Mihály huszár ezredesre emlékeztek szülővárosában, Karcagon. Katona volt és huszár, aki az amerikai függetlenségi háborúban halt hősi halált.

2013.05.10 20:08MTI

Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepségen elmondta: ,"a szabadság védelméhez igenis szükség van a kardra, arra, hogy legyenek elkötelezett emberek, akik hajlandók a szabadságért harcolni bátran, ugyanakkor mesterségbeli tudással felvértezve, felkészülten". 

Kováts Mihály katona volt és huszár, mesterségének jeles képviselője, aki a világ legjobb hadseregeiben szolgálva tanulta a szakmát. Az ízig-vérig kun embert egész életében a szabadság vezette, ezért lett huszár, a kor elit katonája, amely váratlan és merész, a bevett sablonoknak fittyet hányó harcmodorával néhány évtized alatt teljesen átírta az egykori taktikai kézikönyveket - fogalmazott a tárcavezető. 

Hende Csaba felidézte: Kováts Mihály az amerikai függetlenségi háborúban katonáit féléves felkészítés után 1778 októberében sikeresen vezette át a tűzkeresztségen, és a következő év májusában fontos szerepet játszott a döntő, charlestoni csatában, ahol katonasorsa beteljesedett. 

Az amerikai nemzet értette és értékelte azokat a szolgálatokat, amelyeket ez a magyar ember hozzáadott az szabadságuk ügyéhez. A csatamezőn temették el, és az amerikai lovasság egyik alapító atyjának nevezik - húzta alá a miniszter. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kováts Mihály hírnevét ápoló helyi egyesület elnöke azt hangsúlyozta, a karcagiak büszkék arra, hogy annak a városnak a szülöttei, amelyik ezt a férfiút adta a magyarságnak és az amerikai népnek. 

Amióta szabadon éltethető Kováts Mihály emléke, az elmúlt két évtizedben megtartott ünnepségeken több korosztályt képviselve már sok ezren vettek részt, és személyisége évről évre tovább erősíti a kun emberek közötti összetartást - tette hozzá a politikus. Mark M. Karas ezredes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének katonai attaséja az amerikai-magyar katonai együttműködés korai példájának, az amerikai hadtörténelem egy fontos alakjának nevezte Kováts Mihályt.
 
A függetlenségi háború idején Magyarország az egyik legkiválóbb fiát adta Amerikának, ma pedig fiai és lányai katonaként szolgálnak az amerikaiak oldalán Afganisztánban - mondta. A megemlékezésen a Kováts Mihály nevét viselő huszárbandériumnak Hende Csaba egy helyben készített zászlót adományozott. Kováts Mihály emlékének méltó ápolására 1991-ben alakult baráti egyesület Karcagon. 

Akkor határozták el, hogy 1992 májusától minden évben emlékünnepséget tartanak, és az egyik helyi iskolát Kováts Mihályról nevezik el. 2004-ben a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat a legendás huszártiszt szobrát adományozta a nagykunsági városnak. A szobor, amely a Kováts Mihály nevét viselő általános iskolában kapott helyet, kicsinyített másolata a Magyarország washingtoni nagykövetségének kertjében álló alkotásnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.