Május 15-én döntenek a szemle jövőjéről

A Római Filmfesztivált csőd fenyegeti

A Római Filmfesztivál alkotásokat és főleg szponzorokat keres, idén esedékes nyolcadik kiadását pénzhiány fenyegeti. A nemzetközi filmfesztiválnak tizenkét millió euróra van szüksége a túléléshez.

2013.05.09 09:08MTI

A La Repubblica értesülései szerint ezt az összeget nem lesz könnyű előteremteni, miután a fesztivál három állami szponzorának, Lazio tartománynak, Róma megyének és Róma városának üres a kasszája. Nicola Zingaretti, a februárban megválasztott tartományi elnök választási kampányában egyenesen azt hirdette, hogy a filmfesztiválra "az eddigi formájában" nem tart igényt.
   
A nyár végi Velencei Filmfesztivál versenytársaként született őszi római filmszemle finanszírozásának hetven százaléka eddig magánszponzoroktól érkezett, a napilap azonban úgy tudja, hogy ők se mutatkoznak már bőkezűnek.
   
A fesztivál első számú támogatója, a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) tíz százalékkal csökkentette támogatását, más szponzorok pedig egyenesen szakítottak a szemlével a 2012-es kiadás "eredményei okozta csalódás" miatt.
   
Mást állít a fesztivál honlapján (romacinemafest.it) Paolo Ferrari, a fesztivált rendező Cinema per Roma alapítvány elnöke, aki szerint a tavalyi kiadást "pozitív mérleggel" zárták. Ferrari pontosabb adatot nem közölt.
   
Az alapítvány tagjai május 15-én döntenek a szemle jövőjéről. Addig is Marco Müller. a fesztivál művészeti igazgatója "filmeket és szponzorokat keres" a november 8-17. közötti időre már meghirdetett fesztiválra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.