Rendezvények

Szent Flórián napját ünnepli ma a tűzoltószövetség

Horgász-, sport- és főzőversenyeket, járműkiállítást, valamint szakmai bemutatókat tart ma a 143 éves Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) Pilisszentivánon Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján.

2013.05.04 08:12MTI

A rendezvényen az országos tűzoltószövetségek elnökei is találkoznak, a Pest megyei szövetség pedig közgyűlést tart.
   
Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, az MTSZ elnöke közölte: az ország csaknem 1100 tűzoltó-egyesületéből mintegy 700 rendelkezik a helyi adottságokhoz igazodó tűzoltási, műszaki mentési képességgel; ez megközelítőleg 400 különböző célú beavatkozásra alkalmas járművet jelent.
   
Eddig 388 egyesület kötött együttműködési megállapodást a területileg illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal, és évente 1,5-2 millió önkéntes munkaórát teljesítenek - tette hozzá.
   
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tűzoltóság napja alkalmából tartott múlt heti rendezvényen jelentette be, hogy a katasztrófavédelem munkatársai idén háromezer, majd évente két-kétezer új védőruhát kapnak, ami azt jelenti, hogy három év alatt minden védőruhát le tudnak cserélni.
   
Pintér Sándor belügyminiszter a központi ünnepségen több tűzoltónak Bátorságért érdemjelet adományozott, köztük például annak a tűzoltónak, aki a március 15-ei, az M7-es autópályán történt tömegszerencsétlenség után több embert mentett ki a roncsok közül. Egy másik tűzoltó azért kapott kitüntetést, mert a március 15-ei rendkívüli havazás során egy beteg gyereket mentett ki előbb gyalog, majd traktorral és terepjáróval.
   
A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napja, április 24. a rendőrség napja. A magyar tűzoltók 1834. május 4. óta emlékeznek meg védőszentjükről, Szent Flóriánról, aki a hagyomány szerint óvja őket a bajban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.