Boka László az első vendég

Nagyváradi művészeket bemutató fesztivált alapít a Szigligeti Színház

A 2011 júniusától önálló intézménnyé vált színház korábban több fesztiválnak is otthont adott, de csak befogadó intézményként. Ezért merült fel, hogy saját fesztivált is alapítsanak.

2013.04.17 01:30MTI

A holnap után névvel új művészeti fesztivált alapít a nagyváradi Szigligeti Színház, amely az onnan elszármazott, illetve az ott alkotó művészek bemutatását tűzi ki célul.

A fesztivál alapításának ötletgazdája, Czvikker Katalin, a színház menedzserigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a 2011 júniusától önálló intézménnyé vált színház korábban több fesztiválnak is otthont adott, de csak befogadó intézményként. Ezért merült fel, hogy saját fesztivált is alapítsanak.

Az április 18-21. között sorra kerülő rendezvénysorozat olyan nagyváradi személyiségekről szól, akik kiemelkedőt alkottak a kultúrában és a művelődés terén, és ezáltal öregbítették a város hírnevét. A fesztiválon színházi, irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotókat mutatnak be, akik munkásságuk révén kötődnek a városhoz vagy onnan származtak el.

A fesztivál első napjának a nagyváradi születésű Boka László irodalomtörténész lesz a vendége, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója. Emőd Tamás színházigazgatóról, költőről és újságíróról tart előadást a szintén nagyváradi születésű Gáspárik Attila, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Pénteken a Nagyvárosi bujdosók című táncelőadást mutatják be, amelyet a Novák Péter rendez. Szombaton a zenéé lesz a főszerep, hiszen Horváth Károly zeneszerző koncertjére kerül sor, akinek vendége többek között Bereményi Géza lesz, majd a Varadinum vonósnégyes és vendégei tartanak kamarazene koncertet.

A fesztivál zárónapján a színház kerül ismét előtérbe. A kecskeméti Katona József Színház A páratlan páros című előadást mutatja be a nagyváradi színházban az erdélyi város szülöttjének, a kecskeméti színház igazgatójának, Cseke Péternek a rendezésében. A fesztivál keretében a Színpadon a két Cseke című kamarakiállítás is megtekinthető, amely Cseke Péterről és a szintén színész édesapjáról szól.

A nagyváradi színház a tervek szerint minden év tavaszán megrendezi az új fesztivált. A jövő évben már márciusban, mert akkor ünneplik a színház névadójának, Szigligeti Ede születésének a 200. évfordulóját, és a fesztivált is e témakör köré szervezik - mondta Czvikker Katalin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.