93 éves volt

Elhunyt Zao Wou-Ki kínai-francia festő - dollármilliókat érnek a képei

Az 1920-ban Pekingben született Zao művészetében az európai és kínai hatásokat ötvözte a maga sajátos módján.

2013.04.11 01:30MTI

Elhunyt 93 éves korában Zao Wou-Ki (Csao Vu-csi) világhírű francia-kínai festő, akinek képei általában egymillió és 2,5 millió dollár közötti áron kelnek el árveréseken.

Az absztrakt alkotásairól ismert művész Alzheimer-kórban szenvedett. Kedden halt meg Svájcban, utolsó napjait Nyonban, egy Genfi-tó melletti kórházban töltötte - közölte a család ügyvédje.

Az 1920-ban Pekingben született Zao művészetében az európai és kínai hatásokat ötvözte a maga sajátos módján.

A festő Hangcsouban végzett művészeti tanulmányai után 1948-ban Párizsba ment, ahol megtanulta a litográfia technikáját és olyan művészek inspirálták, mint Paul Klee. 1964-ben megkapta a francia állampolgárságot.

Zao művei az elmúlt évek aukcióin sorra hétszámjegyű összegekért keltek el. Így az 1956-ban keletkezett Hommage á Tou-Fou című képe 2008-ban Hongkongban 5,9 millió dollárért (mintegy 1,3 milliárd forintért) kelt el.

Munkáiért Zao többek között a neves japán kulturális díjat, a Praemium Imperiale-t is megkapta.

Zao életének utolsó éveit nemcsak az Alzheimer-kór árnyékolta be, hanem az alkotásaiért folytatott küzdelem is. Fia, Jia-Ling Zhao mostohaanyja, Francoise Marquet szemére vetette, hogy apját 2011-ben annak akarata ellenére vitette Párizsból Svájcba, hogy így az örökségért folytatott jogi küzdelemben jobb ütőkártyákkal rendelkezhessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.