PIM

Szépírók fesztiválja: a válság, a szegénység és a szolidaritás a téma

Mit jelent ma az irodalmi szolidaritás? - a többi közt erre a kérdésre keresi a választ a Szépírók Fesztiválja, amelyet április 6-án és 7-én tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

2013.04.03 00:30MTI

A válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak az idei rendezvény középpontjában, amely arra is megpróbál választ találni, hogy miként reagál minderre a kortárs magyar irodalom. "Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni - és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi?" - olvasható az írószervezetnek az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Szombaton fél háromtól Van-e kitörés a mélyszegénységből? - újszegénység, romák, szegregáció címmel Bárány Tibor kritikus, szerkesztő vezetésével Závada Pál, Jónás Tamás, Erdős Virág, Bódis Kriszta részvételével a rendszerváltás veszteseinek és a tartósan szegénységben élőknek a történetei elevenednek meg. "Ezekből a sorsokból és tapasztalatokból lehet-e irodalmat formálni? Miért halott az irodalmi szociográfia műfaja? Miért nincs romairodalom, ha vannak írói, költői? - a beszélgetés ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Fél öttől Irodalom, pénz, szolidaritás címmel az írói pálya lehetőségeit veszi górcső alá Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd és Solymosi Bálint Szilágyi Zsófia moderálásával. "Mennyiben változtatta meg az írói stratégiákat az irodalmi mecenatúra szűkössége és a könyvpiac dominanciája? Egyáltalán: miből és hogyan él egy író? És mit jelent ma az irodalmi siker - pénzben?" - áll a közleményben.

Fél héttől Józsa Márta író vezetésével Spiró György, Kerékgyártó István és Halász Margit arról beszélget, hogy miként változott meg a rendszerváltás után a szegénység fogalma és társadalmi jelenléte. "Ezt miként erősítette föl az elmúlt évek mélyülő gazdasági válsága. És ebből mi jelenik meg a kortárs magyar irodalomban?" - teszi fel a kérdést a dokumentum, amely kitér arra is, hogy este nyolc órától Kukorelly Endre, Szvoren Edina, Parti Nagy Lajos, Gergely Ágnes és Borbély Szilárd olvas fel a műveiből.

Vasárnap délután a szegénység határon túli irodalmi formáit vizsgálja meg Károlyi Csaba kritikus, szerkesztő vezetésével Balla Zsófia, Grendel Lajos és Szerbhorváth György, majd a vidék irodalmáról beszélget Mészáros Sándor szerkesztővel Darvasi László, Nagy Boglárka és Szilasi László. A program keretében olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen helyzetben vannak a vidéki irodalmi intézmények és a vidéki írók? Kell-e a vidéki íróknak a vidékről írnia?

Fél héttől a szolidaritás lehetőségei lesz a téma Vámos Miklós, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina beszélgetésében, amelyet Forgách András író vezet. "Milyen formái vannak a szolidaritásnak? Hogyan nyilvánul meg ez a művekben? Miként működik az irodalmi életben? Vagy inkább ennek hiányát tapasztaljuk, és ha igen, akkor, miért?" - áll a dokumentumban.

A fesztivál felolvasással zárul; fellép Cserna-Szabó András, Kemény István, Lovas Ildikó, Németh Gábor és Schein Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.