Színes programok

Ma kezdődik a cinkefőző fesztivál Szatmárcsekén

Ma kezdődik Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén a húsvéthoz igazítva rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

2013.03.30 08:38MTI

A háromnapos gasztronómiai fesztivál a húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki. A rendezvény nagyobb része azonban továbbra is a híres népi étel, a krumpliból készült cinke, valamint a többi hagyományos tájjellegű eledel elkészítéséről és kóstoltatásáról szól.
   
Szombat délelőtt kezdődik a cinkefőző verseny, amelyre eddig több mint tíz csapat jelezte részvételét Magyarország mellett Romániából, Ukrajnából és a szerbiai Vajdaságból.
   
Vasárnap egyházi rendezvényekkel folytatódik a program, délután egy órától húsvéti főzőversenyt rendeznek a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjában. A gyerekeket hagyományőrző húsvéti játszóház, a felnőtteket táncház várja, de díjazzák majd a Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon című pályázatra érkezett alkotások - hímes tojások, rajzok és versek - legjobbjait is. Este nyolc órától bált rendeznek, amelyen megválasztják a bál szépét.
   
A hétfőt a locsolkodásnak szentelik Szatmárcsekén is: a Nyitott porta program keretében - "locsolkodó lap" váltása ellenében - a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. A Szatmári Fogadóban húsvéti hagyományőrző programot tartanak, lesz húsvéti nyúlfogó verseny, hímestojásfestés, állatsimogatás az udvaron és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.