Pécsi Országos Színházi Találkozó

POSZT: kihirdették a színházi találkozó programját

Hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás szerepel a Pécsi Országos Színházi Találkozó pénteken hivatalossá vált idei versenyprogramjában. A jövő évi fesztivál válogatója Sándor L. István kritikus és Császár Angela színművész lesz.

2013.03.08 15:02MTI

Az esemény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, a POSZT idei díszvendége ismertette a fesztivál versenyprogramját. A hazai és határon túli magyar színházakban 2012. március 1. és 2013. február 28. között bemutatott előadásokat az idei fesztivál válogatói, Solténszky Tibor dramaturg és Szigethy Gábor író, színháztörténész tekintette meg.
   
A válogatókat a találkozót szervező szakmai szervezetek részéről semmiféle elvárás nem kötötte munkájukban. Az egyetlen szempont az volt, hogy a 6 nagyszínpadi és 6 kamara- vagy stúdióelőadás a házigazda Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein bemutatható legyen.
   
A nagyszínházi előadások között szerepel a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában Dosztojevszkij műve, A félkegyelmű (rendezte: Jeles András); a Miskolci Nemzeti Színház előadásában Tennessee Williams darabja, A vágy villamosa (rendezte: Kiss Csaba). A debreceni Csokonai Színházból egy Vidnyánszky-rendezés, Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabja, míg a komáromi Jókai Színházból Martin Huba rendezése, Shakespeare III. Richárdja kapott meghívást. Látható a versenyprogramban a Vígszínház Brecht-darabja, a Jó embert keresünk (rendezte: Michal Docekal), valamint az Örkény Színházban Ascher Tamás által rendezett Ibsen-dráma, a Peer Gynt.
   
A kamara- vagy stúdiószínházi előadások között verseng a Nemzeti Színház Gothár Péter által rendezett Kleist-műve, az Amphitryon; a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásában Székely Csaba Bányavakság (rendezte: Sebestyén Aba) című produkciója; valamint a Pécsi Nemzeti Színház előadásában Méhes László rendezése, a Picasso kalandjai. Ebben kategóriában szerepel még a Proton Színház és a Trafó produkciójában a Szégyen, Mundruczó Kornél Coetzee-adaptációja; a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Színésznők című de Angelis-produkciója Sztarenki Pál rendezésében; valamint a kaposvári Csiky Gergely Színházban bemutatott McDonagh-darab, a Vaknyugat, amelyet Bérczes László állított színpadra.
   
A színházak által nevezett vagy a válogatók által ígéretesnek gondolt produkciók között Szigethy Gábor 59 társulat 143 előadását, Solténszky Tibor pedig 67 társulat 131 előadását nézte meg élőben, de láttak előadásokat videofelvételen is. Sokkal több jó előadást láttak, mint ahányat végül is meghívtak - mondta Solténszky Tibor. Szigethy Gábor a mai magyar színházművészet sokszínűségét emelte ki.
   
A válogatók a határokon túli magyar színházakat elsősorban budapesti vendégjátékokon szemlézték, de három alkalommal is jártak Romániában, láttak előadásokat Szlovákiában és Szerbiában is.

 Stenczer Béla fesztiváligazgató elmondta: az eddigi mintegy 170 helyett 150 millió forintból tudják az idei rendezvényt megvalósítani. A költségvetés csökkenése elsősorban az off-programokat érinti.
   
A Kodály Központban megrendezett kiemelt off-programok között Varnus Xaver orgonaművész és Lajkó Félix hegedűművész közös koncertjét, a tajvani Gouguang Opera Company tradicionális kínai operáját és a Vígszínház Pesten Születtem című szcenírozott koncertjét említette. A száz éve született Gobbi Hilda és Weöres Sándor alakját kiállításon idézik fel. Mint a fesztiváligazgató elmondta, a Kaszás Attila-díjat mostantól a POSZT megnyitóján adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.