71 éves volt

Elhunyt Gutai Magda József Attila-díjas költő

Életének 71. évében vasárnap elhunyt Gutai Magda orvos, József Attila-díjas költő - közölte a Magyar Írószövetség hétfőn.

2013.02.25 13:04MTI

1942-ben született Egerben. Az orvosi egyetem után a Medicina Kiadónál dolgozott szerkesztőként, majd a Lipótmezőn művészetterapeutaként. Tíz verseskötete jelent meg, többek között a Zászló a hóban (1968), a Költözés (1972), Találj ki engem (1980), Játszmakereső (1999) és a Fiam könyve (2004). A korabeli kritika kezdettől nemzedéke legjobbjai közt tartotta számon.

Gutai Magda végzettségére nézve és hivatása szerint orvos, emellett ízig-vérig költő volt, szemlélete, hangvétele, önkifejezése a lírikusé. 1992-ben Soros-ösztöndíjat, 1998-ban a Magyar Alkotóművész Közalapítvány díját, 1999-ben József Attila-díjat kapott. Tagja volt a Magyar Írószövetségnek.

Temetéséről a család később intézkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.