Oscar-díjra is jelölték

A Napos oldal tarolt a független filmek Oscarján

Az Oscar-díjra is jelölt Napos oldal című filmkomédia vitte el a legfontosabbakat "a független film Oscarjának" tekintett Spirit-díjak közül, míg a Szerelem című francia filmdráma - amely ugyancsak versenyben van az amerikai filmakadémia díjáért - a legjobb külföldi alkotásnak járó díjat nyerte el.

2013.02.24 17:00MTI

A David O'Russell rendezte Napos oldal (Silver Linings Playbook), amelyben egy bipoláris zavarban szenvedő férfi próbálja újra rendbe tenni az életét, párkapcsolatait, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszerepelő kategóriájában győzött az Independent Spirit Awards szombati gáláján, amelyet egy sátorban tartottak a kaliforniai Santa Monica strandján.
   
O'Russell, akinek filmje nyolc kategóriában verseng az igazi Oscarért, mindazoknak ajánlotta sikerét, "akik valaha is szembekerültek a bipoláris zavar problémájával, vagy akikre valaha is ujjal mutogattak bármilyen más mentális betegség miatt". A legjobb női főszereplő díjával jutalmazott 22 éves színésznő, az instabil fiatal özvegyet alakító Jennifer Lawrence azt mondta, hogy imád független filmet csinálni, s ebben nem a pénz motiválja, hanem a cselekményben való hit és a szenvedély.
   
A fődíjak közül a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést John Hawkesnak ítélték oda, aki egy, a szexualitást felfedező béna férfit alakít A kezelés (The Sessions) című, Ben Lewin rendezte filmben. A legjobb női epizódszereplőnek az ugyanezen filmben játszó Helen Huntot találták, míg a legjobb férfi epizódszereplő a Magic Mike című, Steven Soderbergh rendezte filmvígjátékban sztriptíztáncost alakító Matthew McConaughey lett, aki azzal vette át a kitüntetést, hogy "le kellett vetnem a nadrágomat, hogy kapjak végre egy díjat".
   
Az Independent Spirit-díjjal a kisköltségvetésű, 20 millió dollárnál olcsóbb produkciókat, illetve az artmozikba szánt művészfilmeket jutalmazzák az Oscar-gálát megelőző napon. A jelölés feltétele, hogy a filmeknek legyen eredeti, provokatív mondanivalója, és finanszírozásuk bizonyos százaléka a hollywoodi stúdiórendszeren kívülről származzon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.