A szép beszéd ünnepe

Kazinczy-gála neves színészekkel

A szép beszédet ünneplik szombaton a Kazinczy-gálán. A Petőfi Irodalmi Múzeumba szervezett ünnepségen neves színészek lépnek fel.

2013.02.21 20:29MTI

A délután négy órakor kezdődő rendezvényt a Kazinczy-díj Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezi a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával - mondta Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke csütörtökön az MTI-nek. 

Az ünnepségen olyan neves színművészek lépnek fel, akik korábban kiérdemelték a Kazincy-érmet. Köztük lesz Bán János, Hegedűs D. Géza, Kováts Kriszta, Nagy-Kálózy Eszter, Peller Anna, Szalma Tamás, Tóth Enikő, valamint Vándorffy László, de mások is közreműködnek. 

Juhász Judit felidézte: a Kazinczy Alapítvány 1960-ban jött létre Péchy Blanka színésznő kezdeményezésére, hogy példamutató beszédre ösztönözze a színészeket, rádió- és tévébemondókat, pedagógusokat, később a középiskolásokat is. 

"Egy szerteágazó, ma is élő nyelvművelő mozgalom jött létre, amelynek kitüntetett pontja a Magyar nyelv napja, illetve a nemzetközi anyanyelvek napja. Ez utóbbi adja aktualitását a Kazinczy-gálának" - tette hozzá Juhász Judit. Megjegyezte, hogy az ünneplésen túl a találkozás szintén célja a rendezvénynek, hiszen az Anyanyelvápolók Szövetségének Erdélyben és Kárpátalján is vannak tagjai. 

Az ünnepségen beszédet mond Juhász Judit, Szakonyi Károly, a Kazinczy-díj Alapítvány elnöke és Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió volt főbemondója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.