Bánk bán

Sepsiszentgyörgyi vendégjáték a Katonában

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégszerepel február 21-én a Katona József Színházban: a nagyszínpadon a Bocsárdi László rendezte Bánk bán-előadást mutatják be a budapesti közönségnek.

2013.02.16 23:29MTI

A színház honlapján olvasható ismertetőben a több díjat is elnyert előadás rendezőjét, Bocsárdi Lászlót idézik, aki úgy nyilatkozott: mindenkor nagy kihívás és kényes feladat a magyar színházak számára Katona József klasszikusának színrevitele.
 
"Mi tavaly éreztük úgy, hogy beérett a társulat ennek a műnek az újrafelfedezéséhez, és azzal a merész elhatározással vágtunk bele a munkába, hogy egy valóban kortárs, a mai kor szellemében fogant előadást fogunk létrehozni" - mondta. 

A vendégjáték a fővárosi önkormányzat meghívására és támogatásával jött létre. Az önkormányzat közleménye szerint a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Színházi Fesztiválján a fővárosi önkormányzat fődíjként ajánlotta fel, hogy a legjobb produkciót megismerhesse a budapesti közönség is.
 
A fesztiválon az előadásban nyújtott alakításokat is díjazták: Mátray László a címszerepért, Pálffy Tibor pedig Biberach megformálásáért kapott különdíjat. A produkció a romániai nemzetiségi színházak Interetnikai Színházi Fesztiválján újabb elismerésben részesült: Bocsárdi László a legjobb rendezőnek járó, Szakács László pedig - Petúr bán szerepének megformálásáért - a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat nyerte el. Mint írják, színháztörténeti aktualitást ad a vendégjátéknak, hogy 180 éve, 1833. február 15-én volt a Bánk bán ősbemutatója Kassán. 

A Színpadi tanulmány Katona József drámája nyomán alcímű, 2011 szeptemberében bemutatott előadásban Nemes Levente, Gajzágó Zsuzsa, Kolcsár József, Mátray László, Pál Ferenczi Gyöngyi, Kőmíves Mihály, Márton Lóránt, Szakács László, Kicsid Gizella, Pálffy Tibor és Pál Mátyás játszik. A produkció díszletét Bartha József, a jelmezt Kiss Zsuzsanna tervezte, a dramaturg Czegő Csongor, a zeneszerző Könczei Árpád.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.