A Leica Galériában

Robert Capa-fotókat állítanak ki Bécsben

Robert Capának 1938-ban, a kínai-japán háborúban készült fotográfiáiból látható kiállítás a bécsi Leica Galériában szerdától.

2013.02.11 14:41MTI

A mintegy harminc fotó Kína japán megszállásának első időszakában készült. A második japán-kínai háború 1937-ben kezdődött, és 1945-ig tartott. Capa 1938 februárjában, nem sokkal a nankingi mészárlás után érkezett Kínába, és hét hónapot töltött a háborús területeken. A Life magazinnak küldött tudósításaiban fotózta a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) propaganda akcióit, a hadgyakorlatokat, a Sárga folyó vizével elárasztott területeket - a mesterséges árvízzel a japán előrenyomulást próbálták megállítani a kínaiak - és a japán légitámadásokat.
   
A Life-nak végzett munka mellett Capa Joris Ivens holland operatőr asszisztenseként egy dokumentumfilm készítésében is közreműködött a távol-keleti országban.
   
Robert Capa, a híres Magnum sajtófotó-ügynökség későbbi társalapítója Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten 1913-ban. 1938-ban, kínai tartózkodása idején 25 éves volt, és már elismert háborús fotóriporter. Hírnevéhez nagyban hozzájárultak a spanyol polgárháborúról készített felvételei, köztük A spanyol milicista halála címen ismertté vált fotó.
   
A Bécsben kiállított, az 1970-es évekből származó, ritka levonatokat eladásra is kínálja a galéria, darabonként 2-3 ezer euró (580-870 ezer forint) közötti áron.
   
A kiállítás április 14-ig látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.